Trappen
Ben je op zoek naar een degelijke aluminium trap voor professioneel gebruik? Bekijk dan het uitgebreide aanbod van Skyworks. Bij ons vind je alle soorten trappen die je nodig hebt voor het veilig uitvoeren van jouw werkzaamheden op hoogte. Je hebt keus uit verschillende kwaliteitsniveaus afhankelijk van hoe vaak je deze wilt gebruiken. Ontdek ons assortiment en vind de ideale trap voor jouw klus. Wij leveren door heel Nederland.
Bekijk ook ons unieke assortiment platformtrappen. Deze hebben een ruim stabordes en leuning rondom voor 360 graden werkbereik. Ideaal voor werkzaamheden op balkons en galerijen.
Alles wat je moet Weten over het Gebruik en Werken op een Trap
Een aluminium trap is onmisbaar voor iedere vakman die op hoogte werkt en even snel ergens bij wil komen. Of je nu schilder, installateur of aannemer ben, een betrouwbare trap zorgt ervoor dat je jouw werk veilig en efficiënt kan uitvoeren.
Bij ons vind je een gespecialiseerd aanbod (inklapbare) trappen voor professioneel gebruik. Lees hieronder alles over de verschillende soorten, materialen en veiligheidsaspecten.
Weet je nog niet welk soort trap je het best kan kopen voor jouw situatie, dan helpen we je graag verder met een vrijblijvend advies voor de beste keus.
Welke soorten trappen bestaan er?
Voor de vakman zijn er veel verschillende soorten trappen om uit te kiezen. Welke het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van de werkzaamheden die je ermee wilt uitvoeren, maar ook bijvoorbeeld hoeveel opbergruimte je hebt. Dit zijn de meest gebruikte trappen:
1. Bordestrap, enkel oploopbare trap of huishoudtrap
Gebruiksgemak: Dit is één van de meest gebruikte uitvoeringen. Deze trap heeft aan één zijde treden die toegang geven tot het stabordes. Om veilig te kunnen staan is dit bordes voorzien van een vaste kniebeugel. Vaak zit hier een gereedschapsbak in verwerkt waar je snel even een schroevendraaier en ander klein materiaal kan neerleggen.
Voordelen:
- Comfortabele treden
- Steunbeugel met plaats voor het neerleggen van klein materiaal
Nadelen:
- Relatief klein stabordes
- Heeft meer opbergruimte nog door de vaste steunbeugel
2. Dubbele trap of dubbel oploopbare trap
Gebruiksgemak: Bij deze uitvoering kan je het bordes van 2 kanten bereiken. Hierdoor hoeft je minder rekening te houden met de richting waarin je de trap neerzet. De brede treden zorgen voor extra stacomfort. Om veilig op het bovenste bordes te kunnen staan, is deze voorzien van een (neerklapbare) steunbeugel.
Voordelen:
- Bordes is van 2 kanten te bereiken
- Modellen met neerklapbare beugel zijn compact te vervoeren
Nadelen:
- Relatief klein stabordes
- Steunbeugel heeft geen opbergbakje
3. Platformtrap of werktrap
Gebruiksgemak: Dit is een robuustere uitvoering van de bordestrap met een ruimer stabordes en een stevige leuning rondom. Deze trap biedt hierdoor veel meer stacomfort en meer veiligheid dan de traditionele bordestrap. Door het ruime stabordes kan je makkelijk alle kanten op draaien, terwijl de leuning je altijd beschermt tegen een val. Hierdoor heb je altijd beide handen vrij en een werkbereik van 360°.
Afhankelijk van de uitvoering is de stahoogte ook telescopisch verstelbaar, waardoor je deze makkelijk op wisselende locaties met verschillende plafondhoogtes kan gebruiken. Na gebruik is de werktrap ook weer compact op te vouwen. Om niet te hoeven tillen zijn ze allemaal voorzien van transportwielen.
Voordelen:
- Ruim stabordes
- Maximale veiligheid door volledige leuning rondom
- Altijd beide handen vrij en werkbereik naar 4 zijden
Nadelen:
- Relatief breed
4. Werkbordes of opstapje
Gebruiksgemak: Deze hebben een maximale stahoogte van 1m en zijn uitgevoerd met een relatief grote staplaats en diepe treden. Deze ruime werkplek is ideaal voor het uitvoeren van onderhoud en de bediening van machines waar een vast gemonteerd bordes niet mogelijk is. Voor het makkelijk verplaatsen van het werkbordes is deze optioneel te voorzien van verende wielen.
Naast deze standaard uitvoeringen zijn er voor de toegang tot machines ook speciale (mobiele) maatwerk bordessen leverbaar die geschikt zijn voor grotere hoogtes, zie ook “Verrijdbare bordestrap maatwerkoplossing”.
Voordelen:
- Ruim stavlak
- Comfortabele diepe treden
Nadelen:
- Niet inklapbaar
5. Magazijntrap
Gebruiksgemak: Deze uitvoering is ideaal voor het pakken van kleine producten uit een magazijnstelling. De trap staat op wielen waardoor deze makkelijk is te verplaatsen en heeft diepe treden en een leuning voor een veilige toegang tot het stabordes. Voor werkzaamheden in een magazijn zijn diverse varianten leverbaar tot een maximale werkhoogte van 5,3m (15 treden).
Voordelen:
- Ruim stavlak met veilige toegang
- Makkelijk te verplaatsen door de wielen
Nadelen:
- Niet inklapbaar, meer opbergruimte nodig
6. Vaste trap of toegangstrap tot een machine
Gebruiksgemak: Deze wordt speciaal ontworpen voor toegang tot een onderhoudsbordes rond een machine. Meestal zijn dit maatwerk oplossingen om zo goed mogelijk aan te kunnen sluiten op de vorm van de machine die vaak uniek is. Om gereedschap en onderdelen mee te kunnen nemen is de hellingshoek beperkt tot 45 graden en worden diepe treden gebruikt. Afhankelijk van de omgeving worden treden met een gesloten of open (rooster) profiel gebruikt.
Voordelen:
- Geschikt om gereedschap en kleine onderdelen mee te nemen
- Passend gemaakt voor de specifieke situatie
Nadelen:
- Specifiek voor een situatie gemaakt, daarom vaak niet ergens anders te gebruiken.
7. Verrijdbare bordestrap maatwerkoplossing
Gebruiksgemak: Deze wordt speciaal ontworpen voor onderhoud aan een machine of productielijn. Door het gebruik van een modulair systeem kan het werkbordes volledig naar wens worden samengesteld.
Deze maatwerk bordessen zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen met een toegangstrap die een hellingshoek heeft van 45° of 60° en afhankelijk van de situatie een leuning aan een of twee zijden. Het bordes kan samengesteld worden in verschillende breedte maten van 600, 800 of 1.000 mm en bij de mobiele versie is de lengte maximaal 3.000 mm. Afwijkende breedtes zijn optioneel verkrijgbaar.
Voordelen:
- Volledig afgestemd op de situatie
Nadelen:
- Meestal niet voor andere situaties te gebruiken.
Kies de juiste trap op basis van jouw behoeften
Trappen zijn in verschillende uitvoeringen en werkhoogtes te koop, maar welke is nu het meest geschikt voor jou? Als je er een gaat kopen houd dan ieder geval de onderstaande 4 vragen in je achterhoofd bij het maken van een keus.
1. Benodigde (werk)hoogte
De juiste hoogte van de trap die je nodig hebt is afhankelijk de hoogte waarop je je werkzaamheden wilt uitvoeren. Daarbij maakt het uit of je die werkzaamheden boven je hoofd uitvoert of voor je op borsthoogte.
Als je bij de specificaties de werkhoogte ziet staan is dit de maximale hoogte waar je met je handen bij kan komen. Wil je recht voor je kunnen werken, dan heb je een trap met minimaal 2-3 treden meer nodig, omdat je hiervoor hoger moet kunnen staan.
2. Werklocatie
Je hebt ruimte nodig om je trap neer te kunnen zetten. Over het algemeen geldt hoe hoger het bordes hoe meer vloeroppervlak je nodig hebt.
Werk je in de buurt van een balkonhek of galerijleuning dan biedt een standaard bordestrap of dubbele trap onvoldoende bescherming bij een mogelijke val, omdat je met je lichaam te ver boven de leuning uitkomt. Voor die situaties is een platformtrap met een volledige leuning rondom veel veiliger in gebruik.
3. Beschikbare opbergruimte / transport lengte
Niet alleen de werkhoogte is van belang, maar ook de maximale transport- en opberglengte. Dit kan behoorlijk verschillen per uitvoering. Een dubbele trap is bij de schilders populair, omdat je in veel gevallen de beugel kan neerklappen waardoor hij weinig ruimte inneemt bij transport. Terwijl je een bordestrap vaak weer meer met smallere stijlen kan krijgen waardoor je hem weer makkelijk ergens achter kan opbergen zonder dat hij al te veel ruimte in neemt.
4. Regelmatig of intensief gebruik
Niet iedereen gebruikt zijn trap even vaak. Daarom is er ook zoveel keus uit verschillende productlijnen. Dit begint al met een verschil tussen consumenten gebruik en professioneel gebruik. Waar je voor thuis gebruik misschien 1x in de 2 maanden op je trap staat om de ramen te wassen, sta je er als professioneel gebruiker minimaal wekelijks en vaak zelfs dagelijks op. Daarom zijn trappen voor professioneel gebruik vaak zwaardere uitgevoerd. Dit betekent echter niet dat een trap voor gebruik thuis minder veilig is. Deze moeten namelijk aan dezelfde stabiliteitseisen voldoen.
Wel zullen consumenten trappen minder lang meegaan als ze intensiever gebruikt worden. Dit zie je ook terugkomen bij de trappen die voor professioneel gebruik worden aangeboden. Eentje die dagelijks intensief gebruikt wordt door een schilder moet veel robuuster zijn uitgevoerd dan een trap voor een schoonmaker, die maar een paar keer per jaar wordt gebruikt om de bovenkanten van een kast schoon te maken.
Daarom heb je bij ons ook de keus uit verschillende productlijnen. Al onze producten zijn geschikt voor professioneel gebruik, maar welk model en uitvoering je het best kan aanschaffen is afhankelijk van de werkzaamheden en de situatie waarin je werkt.
Werkhoogte, stahoogte en lengte van de trap: Wat is het verschil?
Voor het aanduiden van de hoogte en lengte van een trap worden verschillende termen gebruikt. Op zich handig in de communicatie, maar het is wel van belang dat je dan het verschil weet, want er kan zomaar 10-tallen centimeters tussen zitten, waardoor je net niet bij je werk komt. Let daar dan ook goed op wanneer je een trap gaat kopen en je de aanbiedingen van de verschillende leveranciers met elkaar vergelijkt.
De meest gebruikte termen zijn:
1. Stahoogte
De stahoogte van een trap is de maximale hoogte waar je nog veilig kan staan. Dit is het bovenste plateau waar een leuning of kniebeugel aanwezig is. Is die niet aanwezig, zoals bij voorbeeld bij een boktrap, dan mag net als bij een ladder niet hoger klimmen dan de 4e trede van boven.
Uitzondering hierop zijn de werkbordessen tot 1m. Deze vallen onder de norm van de opstapjes en hoeven tot die hoogte geen leuning te hebben als het stabordes een afmeting heeft van minimaal 240x400mm.
2. Werkhoogte
De werkhoogte van een trap is de hoogte waar je met je handen nog veilig bij kunt komen als je op het bovenste bordes met een leuning staat. In Nederland kan een persoon, gemeten vanaf zijn voeten, gemiddeld tot ongeveer 2m reiken. De maximale werkhoogte is daarom gelijk aan de stahoogte plus 2m.
Houd er echter rekening mee dat wanneer je op diezelfde hoogte op borsthoogte (Hw1) aan een wand of gevel wilt werken je stahoogte al gauw 50cm hoger moet zijn. Dat is een verschil van ongeveer 2 treden.
3. Lengte van de trap
Met de lengte van de trap wordt meestal de opberglengte bedoeld. Deze wordt bepaald door het aantal treden en de hoogte van het leuningwerk bij het stabordes. In de praktijk is de opberglengte ongeveer gelijk aan de stahoogte plus 0,6-1,0m.
Alleen bij een dubbele trap met een neerklapbare beugel en de werkbordessen zonder leuning is de lengte bijna gelijk aan de stahoogte.
4. Spreiding en basisbreedte
Omdat een trap over het algemeen vrijstaand wordt gebruikt kan het soms ook handig zijn om te weten hoeveel ruimte je nodig hebt. Dit wordt bepaald door de spreiding en de basisbreedte. Hoe hoger de trap, hoe meer ruimte je nodig hebt. De spreiding is de afstand tussen het voorste een achterste deel en basisbreedte is de afstand tussen de stijlen. Beide gemeten op de grond.
Uit welke onderdelen bestaat een trap?
Een trap is samengesteld uit verschillende onderdelen. Hieronder zie je welke.
Trapstijl: Dit is het zijprofiel van de trap. Meestal is dit een gesloten kokerprofiel, maar bij schilderstrappen zie je ook vaak een open U-profiel. Afhankelijk van de uitvoering kunnen deze profielen behoorlijk in dikte variëren. Dit zegt niet altijd iets over de sterkte. Alle trappen moeten namelijk aan dezelfde minimale sterkte eisen voldoen.
Traptrede: Dit is het profiel waar je met je voeten op staat. een trede moet een minimale breedte hebben van 80mm. Voor de verbinding met de stijlen kan gebruik gemaakt worden van popnagels of een fels, zoals gebruikelijks is bij ladders.
Stabordes: Dit is het bovenste niveau waar je op kan staan. Deze moet een minimale afmeting hebben van 250x250mm. Bij vermelding van het aantal treden wordt het stabordes ook altijd als trede meegerekend.
Knie- of steunbeugel: Deze zorgt voor steun wanneer je op het bovenste bordes staat. Deze moet een minimale hoogte van 600mm hebben. De nieuwe generatie trappen hebben tegenwoordig steeds vaker een volledige leuning. Omdat deze helemaal rondom het stabordes zit, biedt deze een betere bescherming tegen vallen.
Spreidbeveiliging: Dit zijn kunststof banden of een metalen beugel die er voor zorgen dat de trapdelen, niet verder van elkaar kunnen bewegen. Bij kortere lengtes zit dit vaak geïntegreerd in het stabordes. Meestal is een extra spreidbeveiliging nodig vanaf 6 treden.
Trapvoet of -slof: Dit is de kunststof dop waarop de trap rust. Ze zijn voorzien van een anti-slip profiel waardoor ze niet makkelijk kunnen wegglijden. De maat is afhankelijk van de breedte van de koker die voor de trapstijl is gebruikt.
Werken op een trap, wanneer mag dat?
De Arbo-wet staat onder bepaalde voorwaarden het gebruik van een trap als werkplek toe. Maar het moet niet je eerste keus zijn. Een rolsteiger of een hoogwerker zijn een beter alternatief en bieden meer stacomfort en veiligheid bij het uitvoeren van werk op hoogte.
De laatste jaren zie je daarom ook steeds meer trappen op de markt komen met een ruimer stabordes en een complete leuning rondom. Deze combineren het stacomfort en de veiligheid van een steiger met het gebruiksgemak van een trap. Deze platformtrappen zijn dan ook een veilig alternatief voor de vakman die vaak inpandig onderhouds- of installatiewerk verricht en daar geen ruimte heeft voor een steiger of hoogwerker.
Waarom die beperking?
Helaas gebeuren er nog regelmatig ongelukken doordat de trap niet goed wordt gebruikt. Een trap is licht en makkelijk mee te nemen en daarom heeft bijna iedere schilder er wel één. Maar even snel en onvoldoende bekend zijn met de juiste opstelling, leidt ook tot gevaarlijke situaties en ongelukken.
Daarvoor heeft de Arbeidsinspectie via de Arbo-wet beperkingen opgelegd aan het gebruik. De regels hiervoor zijn vastgelegd in het Arbo-besluit en het onderliggende A-blad "Ladders en trappen".
De basisregels in het Arbo-besluit art. 7.23
In artikel 7.23 van het Arbo-besluit staat dat het gebruik van een trap als werkplek beperkt moet worden tot die situaties waar geen ander veiliger alternatief, zoals een hoogwerker of steiger, is toe te passen. En dan alleen mag dit ook maar tot een beperkte stahoogte en voor een beperkte tijd.
Meer uitleg in het A-blad "Ladders en trappen"
Om hier meer duidelijkheid in te geven hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties voor de bouw gezamenlijk een keuzewijzer opgesteld die is opgenomen in het A-blad "Ladders en trappen". Of de trap een geschikt arbeidsmiddel is wordt daarin bepaald door een aantal factoren :
Allereerst moet gekeken worden naar de beschikbaarheid van alternatieve arbeidsmiddelen zoals een steiger of hoogwerker. De inzetbaarheid hiervan kan echter beperkt zijn door bijvoorbeeld ruimte gebrek of een onvoldoende draagkrachtige ondergrond. Ook kunnen er veiligheidstechnische beperkingen zijn voor deze alternatieven, omdat bijvoorbeeld het bouwen van een steiger ook risico’s met zich meebrengt. Deze moeten wel in verhouding staan tot de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.
Een trap mag dan onder de volgende voorwaarden als werkplek worden toegepast:
- De stahoogte (Hs) is beperkt tot maximaal 3,5m.
- De effectieve statijd (D) is maximaal 6 uur en wordt gerekend over de gehele duur van het project.
- Vanwege de beperkte stabiliteit is de maximale krachtsuitoefening (F) beperkt tot 100N (ca. 10kg)
- Alle werkzaamheden moet binnen de reikwijdte van een armlengte kunnen worden uitgevoerd, waarbij de navel altijd binnen de bomen van de ladder moet blijven.
Het volledige schema voor de beoordeling vind je hieronder samen met een tweede schema met een verdere uitsplitsing van de verschillende voorwaarden. Klik op de afbeelding om het schema als PDF te downloaden.
Dit is echter wel geschreven met de traditionele bordes- en dubbele trappen in het achterhoofd. De nieuwe generatie platformtrappen met een ruim stabordes en een leuning rondom biedt een vergelijkbaar veiligheidsniveau als een kleine rolsteiger.
Wil je het volledige A-blad Ladders en trappen lezen? Het A-blad Ladders en trappen is gratis te downloaden op de website van Volandis.nl.
Veiligheid op een trap
Helaas gebeuren er nog regelmatig ongelukken met een trap. De meest voorkomende oorzaken zijn: verlies van evenwicht en een verkeerde opstelling (bron: rivm.nl - Leren van ongevallen).
Verkeerde opstelling
Bij het opstellen van een trap is het belangrijk dat je deze op een voldoende vlakke en draagkrachtige ondergrond plaatst. Hij moet met alle 4 de sloffen op de grond rusten en mag niet wiebelen. Zet de beide delen volledig uit, zodat het bordes voor en achter volledig wordt ondersteund.
Een dubbele trap wordt vaak verkeerd neergezet door hem parallel aan de wand te plaatsen. Daarbij staat men, met de kniebeugel naar beneden, over het bordes met een been links en de ander rechts te werken. Dit is misschien makkelijk om bij de muur te komen, maar de trap is hiervoor nooit bedoeld. De basis is in deze opstelling niet breed genoeg en biedt onvoldoende stabiliteit. Je heb nog maar een hele kleine kracht op de wand nodig om de trap makkelijk omduwen.
Verlies van evenwicht
Verlies van evenwicht gebeurt met name wanneer je met je lichaam toch nog iets verder naar links of recht buiten de trap wilt hangen om bij dat laatste stukje te kunnen komen. Zorg er daarom voor dat je met je navel binnen de stijlen blijft en niet verder dan een armlengte buiten de trap reikt. Verplaatst hem een keer meer, ook voor dat laatste kleine stukje.
Onderhoud en opslag
Om zeker te weten dat je veilig met je trap kan werken is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Mors je verf of komt er modder op haal het er dan gelijk vanaf. Dan blijft het anti-slip profiel op de treden en het bordes goed behouden.
Door het gebruik slijten onderdelen. Bij een trap zijn dat vooral de sloffen. Zorg ervoor dat je die tijdig vervangt. Dit voorkomt dat de trap geen grip meer heeft op de ondergrond en het aluminium profiel van de stijlen inslijt. Je kan ze zelf eenvoudig vervangen. In de webshop vind je bij de onderdelen een overzicht van de verschillende soorten trapsloffen. Er zijn verschillende maten afhankelijk van het type trap en de breedte van de stijlprofielen.
Wil je zeker weten of alles nog in orde is, laat dan je klimmaterieel jaarlijks inspecteren door een daarvoor opgeleide inspecteur. Die weet precies waar hij op moet letten en kan waar mogelijk onderdelen direct repareren of vervangen waarna je nog jaren plezier hebt van je trap.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bel dan tijdens kantooruren met onze service afdeling (010 - 514 00 89) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.
Welke wet- en regelgeving is van toepassing op een trap?
Het professioneel gebruik van trappen in de uitvoering van draagbaar klimmaterieel is geregeld in de Arbo-wet en het onderliggende A-blad “Ladders en trappen”. Daarnaast is in Nederland het Warenwetbesluit Draagbaar Klimmaterieel (BDK) van toepassing en zijn er diverse productnormen waar de trappen aan moeten voldoen.
Gebruik > Arbo-besluit
In de Arbo-wet zijn diverse besluiten opgenomen die betrekking hebben op het gebruik van trappen. De basis is artikel 3.16 die in het algemeen stelt dat valgevaar voorkomen moet worden in werksituaties boven de 2,5m.
In artikel 7.23 worden aanwijzingen gegeven voor het gebruik van trappen als werkplek en de manier waarop deze opgesteld moeten worden. Daarbij wordt gesteld deze alleen in uitzonderingsgevallen als werkplek gebruikt mogen worden. Om een trap als werkplek te kunnen gebruiken, moet eerst een risico inventarisatie en evaluatie uitgevoerd worden, waaruit blijkt dat er geen beter alternatief, zoals bijvoorbeeld een rolsteiger of hoogwerker mogelijk is.
In artikel 7.4a staat een algemene aanwijzing met betrekking tot het uitvoeren van periodieke keuringen die ook op draagbaar klimmaterieel van toepassing is. Daarbij wordt uitgegaan van een minimale inspectiefrequentie van één keer per jaar.
De volledige wetsteksten zijn te lezen op de Wettenbank van Overheid.nl
Gebruik > A-blad "Ladders en Trappen"
Artikel 7.23 van het Arbo-besluit beperkt het gebruik van trappen als werkplek. Daarbij wordt aangegeven dat deze alleen ingezet mogen worden in situaties waarbij het gebruik van andere, veiliger arbeidsmiddelen niet gerechtvaardigd is in verband met het geringe risico, en vanwege de korte gebruiksduur, of omdat de bestaande kenmerken van de locatie niet veranderd kunnen worden waardoor deze arbeidsmiddelen niet geplaatst kunnen worden.
Omdat dit wel een erg ruime omschrijving is, hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties voor de bouw hier een keuzewijzer voor opgesteld die is opgenomen in het A-blad "Ladders en trappen". Daarbij zijn concrete afspraken gemaakt over de inzet van een trap werkplek op het gebied van maximale gebruiksduur, stahoogte, reikwijdte en de kracht die wordt uitgeoefend.
Deze beperkingen zijn echter wel geschreven met de traditionele bordes- en dubbele trappen in het achterhoofd. De nieuwe generatie platformtrappen met een ruim stabordes en een leuning rondom biedt een vergelijkbaar veiligheidsniveau als een kleine rolsteiger.
Eerder hiervoor in deze toelichting vind je meer details over de voorwaarden waaronder je een trap als werkplek mag gebruiken, zie "Werken op een trap, wanneer mag dat?"
Constructie eisen > Productnormen
Voor het ontwerp en de productie van trappen zijn diverse Europese productnormen van toepassing. Hierin staan de eisen en testmethoden omschreven voor de verschillende uitvoeringen. Hieronder vind je een overzicht van de meest relevante normbladen.
De Europese norm NEN-EN 131 bestaat uit diverse delen. De delen 1, 2 en 3 gaan specifiek over de afmetingen, testprocedures en gebruiksinstructies. In deel 7 zijn aanvullende eisen opgenomen voor verrolbare bordestrappen.
Onderdelen Europese norm NEN-EN 131 Ladders en trappen:
- NEN-EN131 Deel 1 : Termen, typen, functionele afmetingen
- NEN-EN131 Deel 2 : Eisen, beproeven, labeling
- NEN-EN131 Deel 3 : Veiligheidsinstructies en gebruikersinformatie
- NEN-EN131 Deel 4 : Enkele en meervoudige scharnierverbindingsladders
- NEN-EN131 Deel 5 (Ontwerp) : Accessoires voor ladders
- NEN-EN131 Deel 6 : Telescopische ladders
- NEN-EN131 Deel 7 : Verrolbare bordesladders en -trappen
In Nederland is er daarnaast ook nog een aparte product norm voor draagbaar klimmaterieel. Dit is de NEN 2484. Deze norm is in het verleden opgesteld om een nadere invulling te geven aan de eisen van het Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel (BDK). Voor het professioneel gebruik van ladders en trappen werd in het verleden in de beleidsregels van de Arbeidsinspectie naar deze norm verwezen, maar dat is later vervangen door een rechtstreekse verwijzing naar het Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel. Inmiddels zijn de beleidsregels helemaal vervallen en vervangen door de Arbo Catalogi waarin op branche niveau afspraken worden gemaakt.
Hoewel dit al langgeleden is gewijzigd, zorgt dit nog steeds wel eens voor onduidelijkheid bij de gebruikers. Want waar moet de trap nu aan voldoen? Omdat geen van de normen op Europees niveau is geharmoniseerd kan een producent zelf kiezen welke norm voor hem leidend is. Omdat de NEN 2484 al lange tijd niet meer is bijgewerkt en deze norm alleen in Nederland kan worden toegepast, kiest Skyworks er voor om de Europese norm NEN-EN 131 te laten leiden en haar trappen niet meer specifiek op de NEN 2484 te testen.
Een speciale categorie vormen de opstapjes. Dit zijn werkbordessen met een stahoogte kleiner dan 1m. Deze vallen onder de Europese norm NEN-EN 14183.
Ook voor de vaste trappen en mobiele werkbordessen die worden gebruik voor toegang en onderhoud van machines is een aparte Europese norm van toepassing. Dit is de NEN-EN 14122 deel 1 en 2. Deze norm geeft onder andere aanwijzingen voor de keuze van de hellingshoek en maximale overbruggingshoogte van de trapopgang.
Een kopie van een normblad is te bestellen op de website van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN.nl).
Constructie eisen > Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel (BDK)
Naast deze Europese normen is er in Nederland ook wetgeving met producteisen waar trappen aan moeten voldoen. Dit is vastgelegd in het Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel (BDK) en de onderliggende regelingen. Het BDK stelt op een aantal punten zwaardere eisen aan de producten dan de Europese norm. Dit zorgt regelmatig voor verwarring bij gebruikers en producenten, want het is niet zo dat één van beide duidelijk beter is.
De afgelopen jaren is de Europese norm flink aangescherpt en uitgebreid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen consumenten en professioneel gebruik en verschillende testen zijn verbeterd en strenger geworden. De verwachting is dan ook dat het BDK op termijn volledig komt te vervallen en alleen nog de Europese normen van toepassing zullen zijn. Zolang het Warenwet Besluit Draagbaar klimmaterieel echter nog bestaat zal Skyworks haar trappen aan het beste van beide laten voldoen.
De volledige wetsteksten zijn te lezen op de wettenbank van Overheid.nl
Wil je een trap kopen?
Wij helpen je graag bij het kiezen van een trap die het best past bij jouw werkzaamheden. Neem voor een persoonlijk advies contact op met onze Centrale Service Dienst (010 - 514 00 75) of stuur een bericht, zodat wij je kunnen bellen voor een afspraak.
Veel gestelde vragen - FAQ
1. Hoe bepaal je het aantal treden van de trap die je nodig hebt?
Het juiste aantal treden van de trap die je nodig hebt, wordt bepaalt door de stahoogte waarop je de meeste van jouw werkzaamheden uitvoert en de hoogte van de optrede van de trap.
De stahoogte wordt bepaald door de hoogte waarop je de werkzaamheden uitvoert. Over het algemeen wordt bij het opgeven van de productspecificaties gerekend met een verschil van ca. 2m tussen de werkhoogte (Hw2) en de stahoogte (Hs). Dit is de maximale hoogte die je kan bereiken als je boven je hoofd wilt werken. Houd er echter rekening mee dat wanneer je op diezelfde hoogte op borsthoogte (Hw1) aan een wand of gevel wilt werken je stahoogte al gauw 50cm hoger moet zijn. Dat is een verschil van ongeveer 2 treden.
Houd er verder rekening mee dat bij een trap met een stabordes deze ook altijd als trede wordt meegeteld. Veel gebruikte uitvoering voor inpandige werkzaamheden hebben 3, 4 of 5 treden.
2. Wat is het verschil tussen een bordestrap en een huishoudtrap?
Kort door de bocht is er geen verschil tussen een huishoudtrap en een bordestrap. Beide hebben een stabordes en zijn enkel oploopbaar. De term “huishoudtrap” is ontstaan omdat bijna iedereen wel zo’n type trap thuis heeft staan voor het zemen van de ramen of het schilderen van de muren.
De term “bordestrap” of “enkel oploopbare trap” hoor je vaker bij professionele gebruikers terugkomen.
Hoewel er in de basis uitvoering van de trappen geen verschil zit kan er wel een kwaliteitsverschil zijn. De Europese norm NEN-EN 131 maakt namelijk onderscheidt tussen trappen voor huishoudelijk gebruik (de consumentenmarkt) en professioneel gebruik. Deze laatste moet op een aantal onderdelen aan zwaardere eisen voldoen, omdat ze intensiever gebruikt worden.
3. Is er een speciale schilderstrap?
Er is geen specifiek model schilderstrap. Zowel de enkel oploopbare bordestrap als de dubbele trap worden beide door de schilder gebruikt. Welke uitvoering de voorkeur heeft is vaak een persoonlijke keus.
Wel kiest een schilder over het algemeen voor een uitvoering met meer robuuste stijlen, zoals bijvoorbeeld de Skyworks Premium uitvoeringen. Dit wil echter niet zeggen dat een uitvoering met smallere stijlen niet geschikt zou zijn. Ze moeten namelijk aan dezelfde strenge basis eisen voldoen.
4. Is er een verschil tussen een trap en een ladder?
Het grote verschil tussen een trap en een ladder zit in de breedte van de treden en de sporten. De sporten van een ladder hebben een breedte van minimale 20mm en maximaal 80mm. De treden van een trap hebben een minimale breedte van 80mm. Hierdoor heb je een betere ondersteuning bij het klimmen en dalen.
Daarnaast wordt een trap bijna altijd vrijstaand gebruikt en steunt een ladder aan de bovenkant af op een gevel of goot. Een trap is meer geschikt als werkplek omdat deze vaak een stabordes heeft met een goede ondersteuning voor de voeten. Een trap is niet geschikt om over te stappen naar een andere verdieping. Een trap wordt vaker binnen gebruikt, omdat je hem zelfstandig kan neerzetten en de benodigde werkhoogte vaak niet meer is dan 3-3,5m.
5. Welke sloffen passen er onder mijn trap?
Welke maat sloffen je nodig hebt voor je trap is afhankelijk van de afmeting van het (koker)profiel dat gebruikt is voor de stijlen. De maat wordt meestal gemeten over de buitenzijde van de stijl. Let wel op. Sommige uitvoeringen hebben een verschil in de voor en achter stijl. Ook zijn er uitvoeringen die een verschil hebben tussen links en rechts.
Zijn de sloffen versleten, vervang ze dan gelijk alle 4. Dan weet je zeker dat de trap weer recht staat en kan je weer jaren lang vooruit. Vervangende sloffen vind je bij de onderdelen en worden per set van 2 aangeboden.