Ladders
Ben je op zoek naar een ladder voor dagelijks professioneel gebruik? Bekijk dan het uitgebreide aanbod van Skyworks. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt voor het veilig uitvoeren van jouw werkzaamheden op hoogte. Onze producten zijn speciaal gemaakt voor de vakman die dagelijks werkt op hoogte en op zoek is naar kwaliteit. Je hebt keus uit diverse soorten ladders in diverse uitvoeringen met een zeer scherpe prijs/kwaliteit verhouding. Ontdek ons assortiment en vind de ideale ladder voor jouw klus. We leveren door heel Nederland.
Profiteer nu van de CombiDeals en bestel je Pro-Line opsteek- of reformladder nu inclusief laddermat voor een extra scherpe prijs. Tijdens deze actie betaal je geen €54,50 maar €32,50 voor de laddermat bij aanschaf van een ladder.
Alles wat je Moet weten over het Gebruik en Werken op een Ladder
Een ladder is onmisbaar voor iedere vakman die op hoogte werkt en even snel ergens bij wil komen. Of je nu schilder, installateur of aannemer bent, een betrouwbare ladder zorgt ervoor dat je jouw werk veilig en efficiënt kan uitvoeren.
Bij ons vind je een gespecialiseerd aanbod ladders voor professioneel gebruik. Lees hieronder alles over de verschillende soorten, materialen en veiligheidsaspecten.
Weet je nog niet welke ladder je het best kan kopen voor jouw situatie, dan helpen we je graag verder met een vrijblijvend advies voor de beste keus.
Welke soorten ladders bestaan er?
Voor de vakman zijn er veel verschillende soorten ladders om uit te kiezen. Welke het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van de werkzaamheden die je ermee wilt uitvoeren, maar bijvoorbeeld ook van het vervoersmiddel dat je tot je beschikking hebt. Zo hebben 2- en 3-delige ladders in verhouding tot hun uitgeschoven lengte een relatief kleine transport lengte en zijn ze goed te vervoeren op het dak van een bus. Telescoopladders en vouwladders nemen nog minder ruimte in en passen vaak ook binnen in een bus, maar hebben wel een kortere totaal lengte. Dit zijn de meest gebruikte ladders:
1. Enkele ladder
Gebruiksgemak: De enkele ladder is de meest eenvoudige uitvoering en heeft een vaste lengte. Deze ladder wordt vaak gebruikt op een vaste locatie met weinig verschillende hoogtes. Vaak zijn dit bouwlocaties waar nog geen vaste trap is om van de ene naar de andere verdieping te gaan.
Voordelen: Snel te plaatsen en relatief laag gewicht
Nadelen: Grotere lengtes zijn minder makkelijk te transporteren
2. Opsteekladder of uitschuifladder
Gebruiksgemak: De opsteekladder bestaat uit meerdere delen (dubbele ladder en driedubbele ladder) waarmee de ladderlengte aangepast kan worden aan de situatie. Bij grotere lengtes zijn ze vaak voorzien van toprollen, waardoor ze makkelijker zijn op te stekken langs een gevel.
Voordelen: Geschikt voor verschillende hoogtes en heeft een compacte transport- en opberglengte
Nadelen: Grotere lengtes zijn zwaarder en minder makkelijk op te bergen
3. Reformladder, combinatieladder of A-ladder
Gebruiksgemak: De reformladder is een variant op de opsteekladder die ook vrijstaand gebruikt kan worden. De ladder heeft hiervoor een speciaal scharnier, waardoor de twee ladderdelen in de “A-stand” gezet kunnen worden. De ladder kan hierdoor bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het vervangen van een lamp in een magazijnhal.
Voordelen: Multi functioneel, ook geschikt voor vrijstaand gebruik
Nadelen: Grotere lengtes zijn zwaarder en minder makkelijk op te bergen
4. Schuifladder, touwladder of optrekladder
Gebruiksgemak: De schuifladder is een andere variant op de opsteekladder waarbij je de ladderdelen met behulp van een touw verder uitschuift. Deze ladder heeft hiervoor speciale schuifprofielen en een katrol voor het geleiden van het touw. Hierdoor is de ladder makkelijk tot een grote hoogte op te steken.
Voordelen: Makkelijk op te stellen met name voor grotere hoogtes
Nadelen: Relatief grote transport- en opberglengte
5. Telescoopladder
Gebruiksgemak: De telescoopladder is een enkele ladder die je tot een zeer korte lengte kan inschuiven. Hierdoor is de ladder heel makkelijk op te bergen en te vervoeren. De ladderbomen schuiven telescopisch in en uit elkaar. Een speciaal vergrendelingsmechanisme zorgt ervoor dat de ladder op de juiste lengte blijft.
Voordelen: Makkelijk op te bergen en te vervoeren
Nadelen: Relatief zwaar en minder geschikt voor intensief gebruik
6. Vouwladder
Gebruiksgemak: De vouwladder heeft een of meerdere scharnieren in de bomen zitten waardoor hij op verschillende manieren gebruikt kan worden. De meest voorkomende variant heeft een scharnier in het midden waardoor de deze zowel vrijstaand en als steunend tegen een muur gebruikt kan worden. Deze uitvoering heeft meestal ook een telescopische verstelling van de ladderbomen waardoor hij op een ongelijke vloer gebruikt kan worden.
Voordelen: Multifunctioneel te gebruiken, ook vrijstaand, en makkelijk op te bergen en te vervoeren
Nadelen: Door de breed uitlopende bomen lastig over te stappen op een hoger niveau
7. Dakladder
Gebruiksgemak: De dakladder is speciaal ontwikkeld voor gebruik op een schuin dak en heeft sporten die hoger boven de pannen liggen dan bij een standaard enkele ladder. Dit geeft een betere ondersteuning bij het klimmen op een schuin dak. De ladder wordt opgebouwd uit een aantal korte lengtes en is voorzien van een nokhaak. De dakladder moet altijd gebruikt worden in combinatie met een vorm van valbeveiliging. Dit kan een steiger zijn en voor kortdurende werkzaamheden kan ook persoonlijke valbeveiliging gebruikt worden.
Voordelen: De verhoogde sporten geven extra steun bij het klimmen
Nadelen: Niet te gebruiken voor ander situaties
8. Kooiladder en gevelladder
Gebruiksgemak: De kooiladder is geen draagbaar klimmaterieel, maar een vast opgestelde verticale ladder. Deze wordt vaak gebruikt voor de toegang naar koel- en luchtbehandelingsinstallaties op daken. Wanneer er een kooi aanwezig is hoef je geen gebruik te maken van persoonlijke valbeveiliging.
Voordelen: Vaste voorziening voor een snelle toegang tot daken en machines
Nadelen: Door de verticale opstelling is het klimmen zwaarder.
2-delige en 3-delige uitschuifladder
Een 2-delige ladder of 3-delige ladder is geen ander soort, maar zegt iets over het aantal delen waar deze uit bestaat. In tegenstelling tot een enkele ladder kan je meerdelige uitvoeringen in- en uitschuiven, waardoor je de lengte kan veranderen. Dit is handig als je op verschillende hoogtes wilt werken en omdat je hem korter kan maken is hij ook makkelijker te vervoeren.
Het meest gebruikt zijn 2-delige opsteek- en reformladders. Daarmee zijn de geveldelen en de goot van een standaard eengezinswoning over het algemeen goed te bereiken. Wil je hoger werken dan is een 3-delige uitvoering meer geschikt. Je hebt dan de kortst mogelijk ingeschoven lengte voor transport. Nadeel is wel dat deze ladders vaak wat zwaarder zijn, omdat ze meer overlappende delen hebben en daardoor soms wat lastiger zijn te verplaatsen.
In het verleden was het eenvoudig om een meerdelige ladder uit elkaar te halen, waardoor je met meerdere losse delen kon werken. Met de aangepaste eisen in de vernieuwde Europese productnorm NEN-EN 131 is dat echter niet meer mogelijk. Omdat de stabiliteitseisen zijn verscherpt zou bij veel uitvoeringen het losse deel ook voorzien moeten zijn van een basisverbreding en dat is praktisch niet uitvoerbaar. Nieuwe ladders zijn daarom zo gemaakt dat je de delen niet zomaar meer kan los halen.
Kies de juiste ladder op basis van jouw behoeften
Ladders zijn in verschillende uitvoeringen en lengtes te koop, maar welke is nu het meest geschikt voor jou? Als je een ladder gaat kopen houd dan ieder geval de onderstaande 4 vragen in je achterhoofd bij het maken van een keus.
1. Benodigde (werk)hoogte
De juiste lengte van de ladder die je nodig hebt is afhankelijk van waar je deze voor wilt gebruiken.
Wil je de ladder gebruiken om op te werken? Kijk dan wat de meest voorkomende hoogte is waarop je de ladder kan af steunen. Bij woningen is dat vaak ter hoogte van de goot. Houd er rekening mee dat conform het A-blad "Ladders en trappen" de maximale stahoogte waarop je met een ladder mag werken is beperkt tot 7,5m. Omdat je werkhoogte hierdoor maximaal zo’n 9,5m is, zal je in de praktijk nooit een ladder tegenkomen die langer is dan 10m.
Gebruik je de ladder om van de ene verdieping naar de andere te komen, dan neem je de hoogte van de verdieping plus 1m extra. Die extra 1m heb je nodig als steun om veilig op en af te kunnen stappen. Voor de maximale hoogte die je met een ladder mag overbruggen, wordt in de praktijk gekeken naar de regels die gelden voor kooiladders. Daarvoor wordt vaak een maximale overbruggingshoogte van 6,0m aangehouden. Ook in de Richtlijn steigers wordt voor een ladderopgang 6m als maximale overbruggingshoogte aangehouden.
Gebruikerstip: Wees erop bedacht dat de ladder, omdat hij schuin staat, altijd net iets langer moet zijn dan de hoogte waarop deze af steunt. Om snel te kunnen bepalen welke lengte ladder je nodig hebt, hebben we een handige maattabel voor je gemaakt. Deze vind je bij "Tips en trucs" in de Support sectie.
2. Beschikbare opbergruimte / transport lengte
Niet alleen de gewenste stahoogte is van belang, maar ook de maximale transport- en opberglengte. Een meerdelige ladder is (veel) compacter in te schuiven en makkelijker om te transporteren. Meest gebruikt zijn daarom 2- en 3-delige ladders. Deze hebben een goede verhouding tussen de maximale opsteeklengte en gewicht. Bij de grootste lengtes is het handig om een uitvoering met een optrektouw te gebruiken.
Voor heel compact vervoer is de telescopische ladder ideaal. Hierbij kunnen de bomen nog verder in elkaar schuiven, waardoor de ladder een minimale ruimte in beslag neemt.
3. Een ladder ook vrijstaand gebruiken?
Wanneer je af en toe ook in de vrije ruimte wilt werken met je ladder, omdat je bijvoorbeeld een lamp bij een hoog plafond wilt vervangen, kan je het gebruik van een reformladder overwegen. Deze is namelijk niet alleen als opsteek te gebruiken, maar kan ook vrijstaand gebruikt worden. De ladder heeft hiervoor bovenin een speciaal scharnier, waardoor je hem in de zogenaamde A-stand kan zetten.
Bij vrijstaand gebruik is de maximale stahoogte bij 2-delige reformladders 4 sporten onder het scharnier en bij de 3-delige uitvoeringen gelijk aan de scharnierhoogte.
Voor incidenteel gebruik bij kleinere werkhoogtes in bijvoorbeeld een kantoorruimte kan een vouwladder eventueel een goed alternatief zijn. Denk er bij deze toepassing wel aan om voldoende ladderlengte voor je te houden.
Wanneer je vaker in de vrije ruimte werkt kan je beter voor een (platform)trap kiezen. Deze heeft diepere treden en een bordes dat veel meer stacomfort biedt dan een ladder. Een platformtrap heeft als groot bijkomend voordeel dat deze ook een complete leuning rondom het bordes heeft. Hierdoor heb je 360 graden werkbereik zonder de kans dat je kan vallen.
4. Regelmatig of intensief gebruik?
Niet iedereen gebruikt zijn ladder even vaak. Daarom is er ook zoveel keus uit verschillende productlijnen. Dit begint al met een verschil tussen consumenten gebruik en professioneel gebruik. Waar je voor thuis gebruik misschien 1x in de 2 maanden op je ladder staat om de ramen te wassen, sta je er als professioneel gebruiker minimaal wekelijks en vaak zelfs dagelijks op. Daarom zijn ladders voor professioneel gebruik vaak zwaardere uitgevoerd. Dit betekent echter niet dat een ladder voor gebruik thuis minder veilig is. Deze moeten namelijk aan dezelfde stabiliteitseisen voldoen.
Wel zullen consumenten ladders minder lang meegaan als ze intensiever gebruikt worden. Dit zie je ook terugkomen bij de ladders die voor professioneel gebruik worden aangeboden. Een ladder die dagelijks intensief gebruikt wordt door een schilder moet veel robuuster zijn uitgevoerd dan een ladder voor een installateur, die maar een paar keer per jaar wordt gebruikt om door het dakluik bij een airco-installatie te komen.
Daarom heb je bij ons ook de keus uit verschillende productlijnen. Al onze producten zijn geschikt voor professioneel gebruik, maar welk model en uitvoering je het best kan aanschaffen is afhankelijk van de werkzaamheden en de situatie waarin je werkt.
Werkhoogte, stahoogte, overbruggingshoogte en lengte van de ladder: Wat is het verschil?
Voor het aanduiden van de hoogte en lengte van een ladder worden verschillende termen gebruikt. Op zich handig in de communicatie, maar het is wel van belang dat je dan het verschil weet, want er kan zomaar 10-tallen centimeters tussen zitten, waardoor je net niet bij je werk komt. Let daar dan ook goed op wanneer je een ladder gaat kopen en je de aanbiedingen van de verschillende leveranciers met elkaar vergelijkt.
De meest gebruikte termen zijn:
1. Stahoogte
De stahoogte van een ladder is de maximale hoogte waar je nog veilig kan staan op de ladder. Als je op een ladder staat die tegen een gevel steunt, kan je niet helemaal tot bovenaan klimmen. Je moet altijd minimaal een 1m lengte voor je houden om je vast te kunnen houden en om voldoende afstand te hebben om je werk te kunnen doen.
Bij enkele ladders, opsteekladders en schuifladders is de maximale stahoogte daarom gelijk aan de uitgeschoven lengte min 1m. Voor een reformladder die in de A-stand vrijstaand wordt gebruikt mag je bij een 2-delig uitvoering niet hoger klimmen dan 1m onder het scharnierpunt en bij een 3-delige uitvoering mag je niet hoger dan het scharnierpunt klimmen en is dat je maximale stahoogte.
2. Werkhoogte
De werkhoogte van een ladder is de hoogte waar je met je handen nog veilig bij kunt komen als je op de ladder staat. In Nederland kan een persoon gemiddeld tot ongeveer 2m reiken. De maximale werkhoogte op een ladder is daarom gelijk aan de stahoogte plus 2m.
In de praktijk betekent dit dat bij enkele ladders, opsteekladders en schuifladders de maximale werkhoogte gelijk is aan de uitgeschoven lengte plus 1m. En bij een reformladder die in de A-stand vrijstaand wordt gebruikt is de maximale werkhoogte bij een 2-delig uitvoering de hoogte van het scharnierpunt plus 1m en bij een 3-delig uitvoering de hoogte van het scharnierpunt plus 2m.
3. Overbruggingshoogte
De overbruggingshoogte van een ladder is het maximale hoogte verschil tussen 2 verdiepingen die je kan overbruggen. Omdat de ladder altijd minimaal 1m moet doorsteken om veilig op en af te kunnen stappen, is de overbruggingshoogte altijd minimaal 1m kleiner dan de (maximaal uitgeschoven) lengte van de ladder.
4. Lengte van de ladder
Met de ladderlengte wordt meestal de maximaal uitschuifbare lengte van de ladder bedoeld. Deze wordt bepaald door het aantal sporten en het aantal delen. Maar dat betekent niet dat iedere 2-delige ladder met 12 sporten dezelfde lengte heeft. De afstand tussen de sporten en de lengte van de overlap tussen de delen kan namelijk per leverancier verschillend zijn. Hierdoor kan de ene 2x12 ladder net wat langer zijn dan de ander. Daarom kan je voor een vergelijk beter kijken naar de sta- of werkhoogte.
Een andere belangrijke lengtemaat is de ingeschoven lengte. Deze bepaalt hoeveel ruimte je nodig hebt om hem op te bergen en of hij nog op het dak van je auto past. Bij een zelfde uitgeschoven lengte neemt een 3-delige uitvoering minder ruimte in dan een 2-delige. Een nadeel van een 3-delige uitvoering kan wel zijn dat deze wat zwaarder is, omdat er meer overlappende delen zijn.
Ladder 6 meter
Eén van de meest verkochte lengtes is een ladder van 6 meter. Daarmee kan je de meest voorkomende klussen rond een standaard eengezinswoning doen. Omdat de goot van deze huizen meestal ergens tussen de 5,5-6m zit, is een 2x12 opsteek- of reformladder dan ook een veel gekozen uitvoering.
Een 3x10 reformladder geeft je nog net iets meer speelruimte met een uitgeschoven lengte van ca. 6,8m. Als bijkomend voordeel heeft deze ook een wat kortere ingeschoven lengte van net geen 3m, waardoor hij ook nog iets makkelijker is te vervoeren.
Hoe bepaal je hoeveel sporten je ladder moet hebben?
Hoeveel sporten je nodig hebt is afhankelijk van de uitvoering van je ladder en waar je hem voor wilt gebruiken. Niet alle ladders hebben dezelfde afstand tussen de sporten en ook de overlap tussen de delen kan verschillen. Ook hebt je een andere lengte nodig wanneer je deze gebruikt om op te werken of wanneer je deze als toegang naar een andere verdieping wilt gebruiken.
Kijk daarom altijd naar de uitgeschoven lengte en werkhoogte bij het kopen van een ladder i.p.v. van het aantal sporten. Het aantal sporten geeft wel in indicatie van de lengte, maar afhankelijk van de leverancier kan hier zomaar 30-60cm verschil in de daadwerkelijke maximaal uitgeschoven lengte tussen zitten.
Meer weten? Bij de “Tips en trucs” vind je een handige tabel voor het bepalen van de juiste ladderlengte.
Uit welke onderdelen bestaat een ladder?
Een ladder is samengesteld uit verschillende onderdelen. Hieronder zie je welke dat zijn.
Ladderboom: Dit is het zijprofiel van de ladder. Meestal is dit een gesloten kokerprofiel. Afhankelijk van de lengte van de ladder varieert de koker in dikte.
Laddersporten: Dit is het profiel waar je met je voeten op staat. Deze moeten een minimale breedte hebben van 20mm.
Geleide haak: Dit zijn de beugels aan weerszijde boven in de ladder waar de ladderbomen door opgestoken worden. Afhankelijk van de uitvoering zijn ze aan de binnenzijde met kunststof bekleed voor een betere geleiding.
Toprollen: Dit zijn de wielen die op het bovenste deel van de ladder zijn gemonteerd, zodat je hem makkelijk kunt opsteken. Bij het opsteken kan je dan de wielen tegen de gevel laten steunen, zodat je niet het hele gewicht van de ladder in balans hoeft te houden. Zeker bij de grotere lengtes is dit een stuk fijner om mee te werken, maar ze zitten niet standaard op iedere ladder.
Opsteekhaak: Dit zijn de haken die aan de onderzijde van een ladderdeel zitten en rusten op een sport van het onderliggende deel. Ze zorgen ervoor dat de ladder in de uitgeschoven stand blijft staan. Om te voorkomen dat het ladderdeel per ongeluk losgetrokken wordt, zit er een vergrendeling op.
Stabiliteitsbalk of uitgebogen bomen: Dit is een basisverbreding die zorgt voor voldoende zijdelingse stabiliteit. Alle ladders langer dan 3m die na januari 2018 zijn geproduceerd zijn hier standaard van voorzien. Uitgebogen bomen hebben als voordeel dat ze makkelijker over een oneffenheid op de grond heen gezet kunnen worden. Veel schilders gebruiken daarom bij voorkeur een uitvoering met uitgebogen bomen i.p.v. een rechte stabiliteitsbalk. De minimale breedte wordt voorgeschreven door de Europese productnorm NEN-EN 131 en is afhankelijk van de maximaal uitgeschoven lengte met een maximum van 1,25m.
Reformscharnier: Dit is een combinatie van een pen en een haak die bovenop de ladderdelen zit waardoor deze in de A-stand gezet kan worden. De ladder is hierdoor ook vrijstaand te gebruiken. Dit is geen standaard onderdeel.
Spreidbeveiliging: Dit zijn kunststof banden of een metalen beugel die er voor zorgen dat de ladderdelen, die in de A-stand staan, niet verder van elkaar kunnen bewegen. Bij een 3-delige reformladder moet deze ook drukvast zijn. De spreidbeveiliging zit alleen op een reformladder.
Ladderslof of voet: Dit is de kunststof dop waarop de ladder rust. Ze zijn voorzien van een anti-slip profiel waardoor ze niet makkelijk kunnen wegglijden. De maat is afhankelijk van de breedte van de koker voor de ladderboom.
Mag je eigenlijk wel op een ladder werken?
Werken op een ladder is onder voorwaarden toegestaan. Maar het moet niet je eerste keus zijn. Een rolsteiger of een hoogwerker zijn een beter alternatief en bieden meer stacomfort en veiligheid bij het uitvoeren van werk op hoogte.
Waarom die beperking in het gebruik van een ladder?
Helaas gebeuren er nog regelmatig ongelukken doordat de ladder niet goed staat opgesteld. Een ladder is licht en makkelijk mee te nemen en daarom heeft bijna iedere schilder er wel één. Maar even snel en onvoldoende bekend zijn met de juiste opstelling, leidt ook tot gevaarlijke situaties en ongelukken.
Daarvoor heeft de Arbeidsinspectie via de Arbo-wet beperkingen opgelegd aan het gebruik. Voor beroepsmatige toepassing mag je een ladder gebruiken om van de ene verdieping naar de andere te klimmen en voor kortdurende lichte onderhouds- en inspectiewerk mag je hem onder bepaalde voorwaarden ook als werkplek gebruiken. De regels hiervoor zijn vastgelegd in het Arbo-besluit en het onderliggende A-blad "Ladders en trappen".
De basisregels in het Arbo-besluit art. 7.23
In artikel 7.23 van het Arbo-besluit staat dat het gebruik van een ladder als werkplek beperkt moet worden tot die situaties waar geen ander veiliger alternatief, zoals een hoogwerker of steiger, is toe te passen. En dan alleen mag dit ook maar voor een beperkte tijd.
Meer uitleg in het A-blad Ladders en trappen
Om hier meer duidelijkheid in te geven hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties voor de bouw gezamenlijk een keuzewijzer opgesteld die is opgenomen in het A-blad "Ladders en trappen". Of de ladder een geschikt arbeidsmiddel is wordt daarin bepaald door een aantal factoren :
Allereerst moet er gekeken worden naar de beschikbaarheid van alternatieve arbeidsmiddelen zoals een steiger of hoogwerker. De inzetbaarheid hiervan kan echter beperkt zijn door bijvoorbeeld ruimte gebrek of een onvoldoende draagkrachtige ondergrond. Ook kunnen er veiligheidstechnische beperkingen zijn voor deze alternatieven, omdat bijvoorbeeld het bouwen van een steiger ook risico’s met zich meebrengt. Deze moeten wel in verhouding staan tot de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.
Een ladder mag dan onder de volgende voorwaarden als werkplek worden toegepast:
- De stahoogte (Hs) is beperkt tot maximaal 7,5m.
- De effectieve statijd (D) is maximaal 4 uur en wordt gerekend over de gehele duur van het project.
- Vanwege de beperkte stabiliteit is de maximale krachtsuitoefening (F) beperkt tot 100N (ca. 10kg)
- Alle werkzaamheden moet binnen de reikwijdte van een armlengte kunnen worden uitgevoerd, waarbij de navel altijd binnen de bomen van de ladder moet blijven.
Het volledige schema voor de beoordeling vind je hieronder samen met een tweede schema met een verdere uitsplitsing van de verschillende voorwaarden. Klik op de afbeelding om het schema als PDF te downloaden.
Wil je het volledige A-blad "Ladders en trappen" lezen, dan kan je die gratis downloaden op de website van Volandis.nl.
Veiligheid op de ladder
Helaas gebeuren er nog regelmatig ongelukken met een ladder. De meest voorkomende oorzaken zijn: verlies van evenwicht en een verkeerde opstelling (bron: rivm.nl - Leren van ongevallen).
Verkeerde opstelling
Bij het opstellen van een ladder is het belangrijk dat je deze niet te stijl, maar ook niet te vlak neerzet. Staat hij te stijl, dan trekt je hem om bij het klimmen en val je achterover. Staat hij te vlak dan is de kans groot dat je onderuitglijdt. De juiste hoek is tussen de 65-75 graden.
Verlies van evenwicht
Verlies van evenwicht gebeurt met name wanneer de ladder als tijdelijke werkplek wordt gebruikt. Dan hang je met je lichaam toch nog iets verder naar links of recht om bij dat laatste stukje te kunnen komen en dat is het moment dat het mis gaat. Zorg er daarom voor dat je met je navel binnen de ladderbomen blijft en niet verder dan een armlengte buiten de ladder reikt. Verplaatst hem een keer meer, ook voor dat laatste kleine stukje.
Hoe stel je een ladder veilig op?
Voor het veilig opstellen van je ladder kijk je eerst naar de ondergrond en de gevel waar je hem neer wilt zetten. De ondergrond dient vlak en stevig te zijn en dat geldt ook voor de gevel. De ladder moet met beide bomen tegen de gevel rusten om te voorkomen dat hij kan wegdraaien terwijl je erop staat.
Daarnaast is de opstelhoek heel belangrijk. Staat hij te stijl dan val je achterover en staat hij te vlak dan glij je onderuit. De juiste hoek is tussen de 65-75 graden. Je kan dit makkelijk zelf controleren door de punten van je schoenen tegen de laddervoeten te plaatsen en je armen recht voor je uit te stekken. Als je de bomen met gestrekte armen goed kan vastpakken, betekent dit dat de hoek waarin de ladder staat correct is.
Wil je meer weten over het veilig opstellen van een ladder? Bij de “Tips en trucs” vind je een uitgebreide instructie. Ook vind je daar een uitgebreid informatie pakket voor het geven van een toolbox.
Onderhoud en opslag
Om zeker te weten dat je veilig met je ladder kan werken is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Mors je verf of komt er modder op haal het er dan gelijk vanaf. Dan blijft het anti-slip profiel op de sporten goed behouden.
Door het gebruik slijten onderdelen. Bij een ladder zijn dat vooral de sloffen. Zorg ervoor dat je die tijdig vervangt. Dit voorkomt dat de ladder geen grip meer heeft op de ondergrond en het aluminium profiel van de bomen inslijt. Deze kan je ook zelf eenvoudig vervangen. In de webshop vind je bij de ladder onderdelen een overzicht van de verschillende soorten laddersloffen. Er zijn verschillende maten afhankelijk van het type ladder en de breedte van de boomprofielen.
Wil je zeker weten of alles nog in orde is, laat dan je klimmaterieel jaarlijks inspecteren door een daarvoor opgeleide inspecteur. Die weet precies waar hij op moet letten en kan waar mogelijk onderdelen direct repareren of vervangen en heb je nog jaren plezier van je ladder.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bel dan tijdens kantooruren met onze service afdeling (010 - 514 00 89) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.
Welke wet- en regelgeving is van toepassing op een ladder?
Het professioneel gebruik van ladders is geregeld in de Arbo-wet en het onderliggende A-blad Ladders en trappen. Daarnaast is in Nederland het Warenwetbesluit Draagbaar Klimmaterieel van toepassing en zijn er diverse productnormen waar de ladders aan moeten voldoen.
Gebruik > Arbo-besluit
In de Arbo-wet zijn diverse besluiten opgenomen die betrekking hebben op het gebruik van ladders. De basis is artikel 3.16 die in het algemeen stelt dat valgevaar voorkomen moet worden in werksituaties boven de 2,5m.
In artikel 7.23 worden aanwijzingen gegeven voor het gebruik van ladders als werkplek en de manier waarop deze opgesteld moeten worden. Daarbij wordt gesteld deze alleen in uitzonderingsgevallen als werkplek gebruikt mogen worden. Om een ladder als werkplek te kunnen gebruiken moet eerst een risico inventarisatie en evaluatie uitgevoerd worden waaruit blijkt dat er geen alternatief, zoals bijvoorbeeld een rolsteiger of hoogwerker mogelijk is.
In artikel 7.4a staat een algemene aanwijzing met betrekking tot het uitvoeren van periodieke keuringen die ook op ladders van toepassing is. Daarbij wordt uitgegaan van een minimale inspectiefrequentie van één keer per jaar.
De volledige wetsteksten zijn te lezen op de Wettenbank van overheid.nl
Gebruik > A-blad Ladders en Trappen
Artikel 7.23 van het Arbo-besluit beperkt het gebruik van ladders als werkplek. Daarbij wordt aangegeven dat deze alleen ingezet mogen worden in situaties waarbij het gebruik van andere, veiliger arbeidsmiddelen niet gerechtvaardigd is in verband met het geringe risico, en vanwege de korte gebruiksduur, of omdat de bestaande kenmerken van de locatie niet veranderd kunnen worden waardoor deze arbeidsmiddelen niet geplaatst kunnen worden.
Omdat dit wel een erg ruime omschrijving is, hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties voor de bouw hier een keuzewijzer voor opgesteld die is opgenomen in het A-blad "Ladders en trappen". Daarbij zijn concrete afspraken gemaakt over de inzet van een ladder als werkplek op het gebied van maximale gebruiksduur, stahoogte, reikwijdte en de kracht die wordt uitgeoefend.
Deze beperking geldt voor alle type ladders. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze geen goede staplaats hebben om langere tijd van te kunnen werken. De smalle sporten bieden niet voldoende ondersteuning en er is geen leuning.
Eerder hiervoor in deze toelichting vind je meer details over de voorwaarden waaronder je een ladder als werkplek mag gebruiken, zie "Mag je eigenlijk wel op een ladder werken?"
Constructie eisen > Productnormen
Voor het ontwerp en de productie van ladders zijn diverse Europese productnormen van toepassing. Hierin staan de eisen en testmethoden omschreven voor de verschillende uitvoeringen. Hieronder vind je een overzicht van de meest relevante normbladen.
De Europese norm NEN-EN 131 bestaat uit diverse delen. De delen 1, 2 en 3 gaan specifiek over de afmetingen, testprocedures en gebruiksinstructies. In de delen 4 t/m 7 zijn aanvullende eisen opgenomen voor speciale ladders zoals vouw- en telescoopladders.
Onderdelen Europese norm NEN-EN 131 Ladders en trappen :
- NEN-EN131 Deel 1 : Termen, typen, functionele afmetingen
- NEN-EN131 Deel 2 : Eisen, beproeven, labeling
- NEN-EN131 Deel 3 : Veiligheidsinstructies en gebruikersinformatie
- NEN-EN131 Deel 4 : Enkele en meervoudige scharnierverbindingsladders
- NEN-EN131 Deel 5 (Ontwerp) : Accessoires voor ladders
- NEN-EN131 Deel 6 : Telescopische ladders
- NEN-EN131 Deel 7 : Verrolbare bordesladders en -trappen
In Nederland is er daarnaast ook nog een aparte product norm voor draagbaar klimmaterieel. Dit is de NEN 2484. Deze norm is in het verleden opgesteld om een nadere invulling te geven aan de eisen van het Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel (BDK). Voor het professioneel gebruik van ladders en trappen werd in het verleden in de beleidsregels van de Arbeidsinspectie naar deze norm verwezen, maar dat is later vervangen door een rechtstreekse verwijzing naar het Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel. Inmiddels zijn de beleidsregels helemaal vervallen en vervangen door de Arbo Catalogi waarin op branche niveau afspraken worden gemaakt.
Hoewel dit al langgeleden is gewijzigd, zorgt dit nog steeds wel eens voor onduidelijkheid bij de gebruikers. Want waar moet de ladder nu aan voldoen? Omdat geen van de normen op Europees niveau is geharmoniseerd kan een producent zelf kiezen welke norm voor hem leidend is. Omdat de NEN 2484 al lange tijd niet meer is bijgewerkt en deze norm alleen in Nederland kan worden toegepast, kiest Skyworks er voor om de Europese norm NEN-EN 131 te laten leiden en haar ladders niet meer op de NEN 2484 te testen.
Er is ook een aantal bijzondere uitvoeringen waar helemaal geen productnorm voor bestaat, zoals bijvoorbeeld de dakladder. In die gevallen kijkt de producent naar algemeen geldende ontwerpeisen en zorgt zij er onder eigen verantwoordelijkheid voor dat de constructie voldoende sterk is voor het beoogde gebruik.
Een kopie van een normblad is te bestellen op de website van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN.nl).
Constructie eisen > Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel (BDK)
Naast deze Europese normen is er in Nederland ook wetgeving waar ladders aan moeten voldoen. Dit is vastgelegd in het Warenwet Besluit Draagbaar Klimmaterieel (BDK) en de onderliggende regelingen. Het BDK stelt op een aantal punten zwaardere eisen aan de producten dan de Europese norm, maar is voor een aantal speciale uitvoeringen zoals bijvoorbeeld de telescoopladders, en vouwladders ook weer minder specifiek. Dit zorgt regelmatig voor verwarring bij gebruikers en producenten, want het is niet zo dat één van beide duidelijk beter is.
De afgelopen jaren is de Europese norm flink aangescherpt en uitgebreid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen consumenten en professioneel gebruik en verschillende testen zijn verbeterd en strenger geworden. De verwachting is dan ook dat het BDK op termijn volledig komt te vervallen en alleen nog de Europese normen van toepassing zullen zijn. Zolang het Warenwet Besluit Draagbaar klimmaterieel echter nog bestaat zal Skyworks haar ladders aan het beste van beide laten voldoen.
De volledige wetsteksten zijn te lezen op de wettenbank van overheid.nl
Veel gestelde vragen - FAQ
1. Welke sloffen passen onder mijn ladder?
Welke maat sloffen je nodig hebt voor je ladder is afhankelijk van de afmeting van het kokerprofiel dat gebruikt is voor de bomen. Voor het vervangen van de sloffen van een ladder met uitgebogen bomen of rechte bomen zonder stabiliteitsbalk, kan je het best de kokermaat opmeten. Sinds 2018 wordt bij ladders met rechte bomen een stabiliteitsbalk toegepast. Dit kan een koker of ronde buis zijn. Dit is afhankelijk van het merk en de uitvoering. Bij Skyworks gebruiken we een koker en heeft de stabiliteitsbalk een standaard maat van 66mm.
2. Mag ik lassen aan een ladder?
Nee, je mag niet lassen aan een ladder. Lassen aan een boom of sport kan het aluminium profiel verzwakken. Zelf aanpassingen maken is sowieso niet toegestaan. Laat bij schade altijd een daarvoor opgeleide inspecteur beoordelen wat er eventueel nog voor mogelijkheden zijn om de ladder te repareren.
Wil je een ladder kopen?
Wij helpen je graag bij het kiezen van de ladder die het best past bij jouw werkzaamheden. Neem voor een persoonlijk advies contact op met onze Centrale Service Dienst (010 - 514 00 75) of stuur een bericht, zodat wij je kunnen bellen voor een afspraak.