We krijgen regelmatig vragen over de regels rond het opbouwen van (rol)steigers. “Mag ik zelf mijn rolsteiger nog opbouwen?”“Moet ik nu een steiger opleiding volgen en een diploma halen?” De afgelopen jaren is er veel veranderd rond het opbouwen en gebruik van steigers. Hieronder vind je een update met de laatste stand van zaken.
Invloed Richtlijn Steigers
Sinds de invoering van de Richtlijn Steigers is er veel meer structuur gekomen in de opleidingseisen voor de degene die verantwoordelijk zijn voor de montage en oplevering van een steiger. Steigers zijn er in vele soorten en uitvoeringen en daarom is het monteren van een steiger specialistisch werk. Als monteur moet je bekend zijn met de verschillende onderdelen, wat die doen in een constructie, maar ook wat ze niet doen. Daarvoor is het nodig om een opleidingstraject te volgen. Ieder stap wordt afgesloten met een officieel examen en als je slaagt ontvang je een persoonsgeboden certificaat en wordt je opgenomen in een diploma register.
Wie een bepaalde steigerconstructie mag opbouwen en opleveren is afhankelijk van de complexiteit van de steiger, de hoogte, de omgeving en een aantal andere functionele omstandigheden. Hier worden 4 moeilijkheidsgraden in onderscheidden en die bepalen het noodzakelijke opleidingsniveau van de monteurs. Zo mag een 1e monteur zelfstandig alle categorie steigers monteren en opleveren tot categorie 3. Voor echt bijzondere constructies (categorie 4) is het niveau van voorman nodig in combinatie met een constructeur, om deze te mogen opleveren.
Voor opdrachtgevers is het mogelijk om het opleidingsniveau van iemand te controleren via in het Centraal Diploma Register. Zo wordt gewaarborgd dat alleen daarvoor opgeleide personen aan de steiger werken.
Er zijn diverse erkende opleiders die deze vaak meerdaagse cursussen verzorgen en waar ook een officieel examen afgenomen wordt.
Verschil steigerconstructies en rolsteigers
Het opbouwen en gebruik van lichtgewicht aluminium rolsteigers valt buiten het kader van de Richtlijn Steigers. Je heb hier dan ook geen gecertificeerde opleiding voor nodig om deze op te mogen bouwen. Rolsteigers zijn veel minder complex en je gebruikt maar een beperkt aantal verschillende onderdelen die vaak maar op een manier in elkaar gezet kunnen worden. Maar vergis je niet, het is wel belangrijk dat je de opbouwinstructie van de leverancier volgt.
Een ingebruikname training bij de eerste levering van de rolsteiger en een regelmatige herhaling tijdens een Toolboxmeeting zorgen ervoor dat je praktische tips krijgt voor het opbouwen en op de hoogte blijkt van de nieuwste ontwikkelingen.
Meer info
Wil je meer weten over de verschillende moeilijkheidsgraden van een steigerconstructie en de opleiding van een steigermonteur, lees dan verder in de Richtlijn Steigers of op de website van stichting Veilig Werken Op Hoogte (SVWOH).
Wil je een training / toolbox laten verzorgen voor het opbouwen van een rolsteiger? Bel dan tijdens kantooruren met 010 - 514 00 75 of stuur een bericht.
Gerelateerde artikelen
Hoe verplaats je veilig een steiger?
Leer hoe je de risico's vermindert bij het verrollen van een steiger. Krijg inzicht in veiligheidsnormen en beste werkmethoden voor gebruik van een steiger bij werkzaamheden op hoogte.
Bij welke windkracht mag je nog op een steiger werken?
Leer hoe je de risico's vermindert bij weersveranderingen zoals wind, regen en onweer. Krijg inzicht in veiligheidsnormen en beste werkmethoden voor buitenwerkzaamheden op hoogte.
Wat is het verschil tussen vloerhoogte, werkhoogte en steigerhoogte?
Bij het kopen van een rolsteiger is het belangrijk om het verschil te weten tussen vloerhoogte en werkhoogte. Er kan namelijk zomaar 1 of 2m verschil tussen zitten waardoor je toch net niet bij je werk blijkt te kunnen komen.