Werken op een schuin dak is niet ideaal. Je staat op een hellend vlak met weinig grip en als je weg glijdt is de kans groot dat zo naar beneden rolt en over de dakrand naar beneden valt. Vaak zijn het kortdurende werkzaamheden die je daar moet doen en wil je niet te veel tijd kwijt zijn met de voorbereiding.
Toch zijn er klussen waarbij je er niet aan ontkomt om op een hellend dak te moeten werken, zoals het schilderen van een dakkapel, het recht leggen van een dakpan of het vernieuwen van een rookafvoerkanaal. De Skyworks dakladder is speciaal ontwikkeld om veilig te kunnen werken op schuine daken. De unieke hooggelegen sporten zorgen voor optimaal stacomfort. Om te voorkomen dat je van het dak valt bij een misstap blijft aanvullende valbeveiliging altijd wel noodzakelijk.
Geschikt voor verschillende klussen op het dak
De dakladder is bedoeld om een veilig toegang te hebben tot een hellend dak. De ladder heeft een robuuste haak waarmee je hem achter de nok van het dak hangt. De ladder zelf monteer je bij voorkeur vanaf een (rol)steiger die je gelijk kan gebruiken als toegangssteiger en voor de opslag van materialen die je op het dak nodig hebt.
De hoog liggende sporten geven een goede ondersteuning bij het klimmen en het werk, maar net als bij andere ladders is hij alleen bedoeld voor kortdurende klussen zoals:
- Schilderen / schoonmaken van de zijkant van dakkapellen
- Herstel van lekkages
- Vervangen / herstellen van afvoerpijpen
- Controle van warmtepompen en airco units
- Vervangen van een paar dakpannen
Voor grotere en langdurige werkzaamheden, zoals het isoleren van een dak of het vervangen van alle dakpannen, is het beter om een volledige steiger rondom het dak te plaatsen.
Speciaal aangepast voor het werk op hellende daken
De dakladder heeft een aantal slimme dingen in het ontwerp zitten, waardoor deze beter geschikt is voor gebruik op een schuin dakvlak dan een standaard enkele ladder, die hier ook nog wel eens voor gebruikt wordt.
1. Verhoogde sporten voor meer stacomfort
Eén van de belangrijkste aanpassingen zijn de verhoogde sporten. Hierdoor heb je ruimte onder de ladder om deze op de dakpannen te leggen en hebt je ook meer ruimte om je voet goed op de sport te zetten. Je hoeft hierdoor niet op je tenen naar boven te klimmen. Dit moet je bij een standaard enkele ladder wel, omdat de sporten daar veel korter op het dakvlak liggen.
Door de verhoogde sporten heb je een veel betere ondersteuning van je voet en is het minder vermoeiend om op de ladder te staan.
2. Compacte lichtgewicht ladderdelen
Om de ladder makkelijk op het dak te kunnen leggen bestaat deze uit 4 losse delen. Hierdoor hoef je niet in één keer een hele ladder naar boven te tillen. De losse delen hebben een lengte van ca. 1,7m en wegen iets meer dan 4kg per stuk. Hierdoor kan je ze eenvoudig opsteken en bouw je de ladder op, terwijl het grootste deel van het gewicht al op het dak rust.
De standaard set bestaat uit 4 losse delen met een totale lengte van 6,7m. De ladderdelen zijn voorzien van koppelstukken die je met een borgpen aan elkaar verbindt. Daarmee is de lengte makkelijk aan te passen aan de situatie op het dak.
Bijkomend voordeel is dat hij door de korte delen ook nog makkelijk in een kleinere bus is te vervoeren.
3. Bescherming van het dak
De ladderdelen zijn aan de onderzijde voorzien van brede kunststof bescherm strips. Deze zorgen ervoor dat de druk gelijkmatig over de dakpannen wordt verdeeld waardoor de kans op beschadiging minimaal is.
De haak, waarmee de ladder aan de nok van het dak hangt, heeft een dikke beschermrol. Deze voorkomt dat het gewicht op één punt wordt geconcentreerd en wordt verdeeld over meerdere dakpannen.
De nokhaak is verder voorzien van 2 wielen waarmee je de ladder het dak op duwt zonder deze te beschadigen.
Veiligheid boven alles
De dakladder gebruik je altijd in combinatie met een vorm van valbeveiliging. Hoewel deze optimale steun geeft, bestaat er altijd de kans dat je een misstap maakt en je naar beneden valt. Deze valbeveiliging kan bestaan uit een verankerde steiger, speciale dakrandbeveiliging die in de goot plaatst of persoonlijke valbeveiliging.
Voor persoonlijke valbeveiliging gebruik je dan het best een harnasgordel met een bevestigingspunt op de borst en een valbeveiligingslijn met lijnklem die je van boven over de nok laat komen. De ladder(nokhaak) zelf is geen geschikt ankerpunt voor je persoonlijke valbeveiliging. Hiervoor heb je een apart ankerpunt nodig dat sterk genoeg is om minimaal 1.200kg aan valkracht op te kunnen nemen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld het SYAM mobiele ankerpunt gebruiken die je ergens anders in de woning plaatst.
Voor de toegang tot het dak gebruik je bij voorkeur een (rol)steiger. Daarmee heb je een stabiele werkvloer om je ladder op te bouwen en het dak op te duwen.
Beklim de ladder nooit helemaal tot de bovenste sport. Zorg ervoor dat je met je schouders onder de daknok blijft, zodat je niet per ongeluk over de nok aan de andere kant van het dak naar beneden kan vallen.
De Skyworks dakladder is gemaakt voor professioneel intensief gebruik en een maximale belasting van 150kg. Verder krijg je 5 jaar fabrieksgarantie op de constructie van de ladder.
Wij adviseren om je ladder minimaal 1x per jaar door een deskundig inspecteur na te laten kijken op beschadigingen. Deze kan indien nodig ook eventueel versleten onderdelen vervangen, zodat je je ladder nog vele jaren veilig kan blijven gebruiken.
We helpen je graag verder
Heb je nog vragen over de aankoop van een dakladder of het werken op schuine daken? Neem dan tijdens kantooruren gerust contact op met één van onze specialisten (010 - 514 00 75) of stuur een bericht, dan bellen wij jou zo snel mogelijk terug.
Gerelateerde artikelen
Wet- en regelgeving trappen samengevat
Een overzicht van de belangrijkste wet- en regelgeving voor het gebruik van een trap.
Wet- en regelgeving ladders samengevat
Een overzicht van de belangrijkste wet- en regelgeving voor het gebruik van een ladder.
Toolbox - Werken met ladders en trappen
Compleet toolbox pakket inclusief presentatie en handout.