Als je buiten werkt met een steiger is het belangrijk om de weersverachting in de gaten te houden. Of je nu werkt met een rolsteiger, gevelsteiger of schilderstelling de wind heeft een grote invloed op de stabiliteit van deze steigers. Regen is natuurlijk vervelend, maar harde wind kan een steiger doen instorten en daarmee jouw persoonlijke veiligheid en die van anderen in gevaar brengen.
Ben je binnenshuis aan het werk met een kamersteiger of een telescopische steiger dan speelt de wind geen rol en hoef je de weersverwachting niet echt te volgen. Echter, bij rolsteigers, gevelsteigers en schilderstellingen die je buiten gebruikt, moet je goed blijven opletten met de weersvoorspellingen. Voor al deze steigers geldt dat ze niet gebruikt mogen worden bij windsnelheden die hoger zijn dan 14m/s (windkracht 6 Beaufort).
Dit is namelijk de maximale windsnelheid die standaard gebruikt wordt voor het berekenen van de stabiliteit en sterkte van steigers. Bij grotere windsnelheden kunnen dan onveilige situaties ontstaan door losrakende onderdelen en instabiliteit.
Daarom is het altijd belangrijk om:
- de opbouwinstructies van de fabrikant nauwkeurig te volgen.
- de steiger altijd op een vlakke en draagkrachtige ondergrond te plaatsen. Gebruik slofhout of rijplaten bij een zachte ondergrond.
- rekening te houden met de windgevoeligheid van de plek waar de steiger wordt opgezet.
- stabilisatoren te gebruiken op alle 4 hoeken en deze zo ver mogelijk naar buiten te zetten.
- een platform met opwaaibeveiliging te gebruiken.
- bij gebruik van een overkapping, reclamedoek of steigergaas altijd extra verankering te plaatsen.
- de steiger niet zomaar onbeheerd achter te laten. Zorg ervoor dat deze is verankerd aan de gevel, zodat deze door een windvlaag niet zomaar omgeblazen kan worden. Breek een rolsteiger altijd af als er een harde wind van 6 Beaufort of meer wordt voorspeld.
Bij windkracht 6 Beaufort (windsnelheden meer dan 14m/s) moet je je werkzaamheden op een steiger stoppen. Zorg ervoor dat je steiger is verplaatst naar een windvrije plek, goed is verankerd of helemaal is afgebroken. Houd er rekening mee dat het bij windkracht 4 Beaufort al gevaarlijk wordt om met grote windvangers zoals een platform of een zeil te sjouwen. Neem dus tijdig maatregelen als er een storm wordt voorspeld.
Maar let ook op plekken waar het net even wat harder kan waaien dan voorspeld, zoals bijvoorbeeld bij een hoog gebouw. Doordat de wind niet door het gebouw kan, duwt deze langs de gevel naar boven en beneden. Hierdoor kan het op de grond veel harder waaien dan in de rest van de omgeving. En sta je aan de andere kant van gebouw, dan kan het zomaar windstil zijn.
Aan de kust en ook in het binnenland, als het pand naast een grote open vlakte ligt, kan het lokaal een stuk harder waaien dan algemeen voorspeld.
Het is daarom zaak om goed voorbereid te zijn en het weer lokaal altijd goed in de gaten te houden bij het werken op steigers buiten, om zo veilig mogelijk te kunnen werken.
Andere weersomstandigheden die de veiligheid op een steiger kunnen beïnvloeden
Als je veilig wilt werken op een steiger, is het belangrijk te bedenken dat er naast wind ook andere weersomstandigheden zijn die de veiligheid kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan regen, sneeuw, ijzel en onweer. Het is daarom van belang om niet alleen te letten op de windkracht, maar ook op andere mogelijk gevaarlijke omstandigheden die ongelukken op een steiger kunnen veroorzaken.
Regen: Dit kan ervoor zorgen dat de oppervlaktes van de steiger glad worden, waardoor het risico op uitglijden toeneemt. Maar ook bij het opbouwen en afbreken kan regen gevaarlijk zijn. Doordat natte metalen onderdelen glad zijn glippen ze makkelijker uit je handen en kunnen ze onbedoeld naar beneden vallen. Gebruik daarom altijd handschoenen met een goede grip. Gebruik nooit leren handschoenen.
Sneeuw en ijzel: Dit kan leiden tot een ophoping van sneeuw en ijs op de steiger, wat het risico op uitglijden en vallen vergroot. Daarbij kan het extra gewicht van opgehoopte sneeuw ook een te grote belasting zijn voor de steigerconstructie.
Onweer: Werken op een steiger tijdens onweer is zeer risicovol vanwege de kans op blikseminslag, vooral omdat steigers vaak de hoogste constructies in de omgeving zijn.
FAQ
1: Tot welke windkracht is het veilig om op een steiger te werken?
Het is veilig om op een steiger te werken tot windkracht 6 Beaufort, wat overeenkomt met een windsnelheid van maximaal 14 m/s. Bij hogere windkrachten is de stabiliteit en sterkte van de steiger niet meer gegarandeerd en moet het werk worden gestaakt.
2: Wat moet je doen als het begint te regenen terwijl je op een steiger werkt?
Bij regenval is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn vanwege het risico op gladde oppervlakken. Zorg in ieder geval voor veiligheidsschoenen met een goed anti-slip profiel en zorg bij het klimmen in de steiger dat je altijd met 3 punten van je lichaam contact maakt met de ladder of het frame. Gebruik ook handschoenen met voldoende grip als je materialen aanpakt of doorgeeft bij de opbouwen en afbreken.
Let daarnaast ook op de stabiliteit van de steiger. Door onderspoeling van de ondergrond bij heftige regelval kan instabiliteit ontstaan. Let daarbij vooral op staanders die in de buurt van regenafvoerbuizen zijn geplaatst en plekken waar het regenwater eventueel tijdelijk direct op een zanderige ondergrond wordt afgevoerd. Hierdoor kunnen snel putten en sleuven ontstaan waar een staander in kan wegzakken.
3: Is het nodig dat ik mijn steiger opnieuw laat inspecteren na een storm?
Ja, bij extreme windbelasting kan de verankering loskomen en kunnen onderdelen uit de steiger zijn gewaaid. Deze inspectie moet gedaan worden door een terzake deskundig persoon die bevoegd is om een steiger te inspecteren en kan beoordelen of deze weer veilig is te gebruiken. De steiger mag pas weer gebruikt worden na deze inspectie en het uitvoeren van eventueel noodzakelijke herstelwerkzaamheden.
4: Hoe weet ik dat het windkracht 6 Beaufort is?
Het meest nauwkeurig is natuurlijk een windmeter, maar die heeft niet iedereen. Je kan het ook aan dingen in je omgeving herkennen. Bij windkracht 6 Beaufort zie je dat mensen moeite hebben om hun paraplu vast te houden, bewegen ook grote bomen flink heen en weer, staan grote vlaggen strak en zie je grote golven met witte kammen en stuifwater.
Windkracht 6 Beaufort is dus al best een krachtige wind en misschien voel je je al bij een lagere windsnelheid niet meer prettig op de steiger. De sterkte en stabiliteit van de steiger is door berekening dan nog gegarandeerd, maar dat betekent niet dat je tot die hoge windsnelheden ook op de steiger moet blijven werken. Ben je niet comfortabel op de steiger, stop dan met je buitenwerk en ga verder op een beschutte plek ergens binnen.
Gerelateerde artikelen
Wie mag een (rol)steiger bouwen?
De afgelopen jaren is er veel veranderd rond het opbouwen en gebruik van (rol)steigers. Lees hier meer over de laatste stand van zaken.
Hoe verplaats je veilig een steiger?
Leer hoe je de risico's vermindert bij het verrollen van een steiger. Krijg inzicht in veiligheidsnormen en beste werkmethoden voor gebruik van een steiger bij werkzaamheden op hoogte.
Wat is het verschil tussen vloerhoogte, werkhoogte en steigerhoogte?
Bij het kopen van een rolsteiger is het belangrijk om het verschil te weten tussen vloerhoogte en werkhoogte. Er kan namelijk zomaar 1 of 2m verschil tussen zitten waardoor je toch net niet bij je werk blijkt te kunnen komen.