Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Waar let je op bij het kopen van een ladder of trap?

Voor de aanschaf van het juiste type ladder of trap is het belangrijk om te bepalen waarvoor je deze wilt gebruiken. Hieronder vind je een aantal vragen die je helpen te bepalen welk type ladder of trap het best bij jouw werkzaamheden past.

Hoe bepaal je de lengte van de ladder die je nodig hebt?

Ladder lengte
Ladder lengte

De juiste lengte van de ladder die je nodig hebt is afhankelijk van waar je deze voor wilt gebruiken. 

Wil je de ladder gebruiken om op te werken, dan moet je kijken wat de meest voorkomende hoogte is waarop je de ladder kan af steunen. Bij woningen is dat vaak ter hoogte van de goot. Uitgaande van het A-blad Ladders en trappen is de maximale stahoogte waarop je met een ladder mag werken 7,5m. Omdat je werkhoogte hierdoor maximaal zo’n 9,5m is, zal je in de praktijk nooit een ladder tegenkomen langer dan 10m.

Gebruik je de ladder om van de ene verdieping naar de andere te komen, dan neem je de hoogte van de verdieping plus 1m extra. Die extra 1m heb je nodig als steun om veilig op en af te kunnen stappen. Voor de maximale hoogte die met een ladder overbrugd mag worden, wordt in de praktijk gekeken naar de regels die gelden voor kooiladders. Daarvoor wordt vaak een maximale overbruggingshoogte van 6,0m aangehouden. Ook in de Richtlijn steigers wordt voor een ladderopgang 6m als maximale overbruggingshoogte aangehouden. 

Wees erop bedacht dat de ladder altijd net iets langer moet zijn dan de hoogte waarop deze af steunt. Om snel te zien welke lengte ladder je nodig hebt hebben we een handige maattabel voor je gemaakt. Daarmee bepaal je snel de juiste lengte. Daarnaast is er ook een tabel met een overzicht van de verschillende type ladders die je kan gebruiken. 

Hoe bepaal je het aantal treden van de trap die je nodig hebt?

Trap hoogtes
Trap hoogtes

Het juiste aantal treden van de trap die je nodig hebt, wordt bepaalt door de stahoogte waarop je de meeste van jouw werkzaamheden uitvoert en de hoogte van de optrede van de trap. 

De stahoogte wordt bepaald door de hoogte waarop je de werkzaamheden uitvoert. Over het algemeen wordt bij het opgeven van de productspecificaties gerekend met een verschil van ca. 2m tussen de werkhoogte (Hw2) en de stahoogte (Hs). Dit is de maximale hoogte die je kan bereiken als je boven je hoofd wilt werken. Houd er echter rekening mee dat wanneer je op diezelfde hoogte op borsthoogte (Hw1) aan een wand of gevel wilt werken je stahoogte al gauw 50cm hoger moet zijn. Dat is een verschil van ongeveer 2 treden. 

Houd er verder rekening mee dat bij een trap met een stabordes deze ook altijd als trede wordt meegeteld

Ook vrijstaand gebruik?

Wanneer je af en toe ook in de vrije ruimte wilt werken met je ladder, kan je het gebruik van een reformladder overwegen. Dit type ladder is niet alleen als opsteekladder te gebruiken, maar kan ook vrijstaand gebruikt worden. De ladder heeft hiervoor bovenin een speciaal scharnier, waardoor deze in een zogenaamde A-stand gezet kan worden. 

Bij 2-delige reformladders is de maximale stahoogte 4 sporten onder het scharnier en bij 3-delige ladders is maximale stahoogte gelijk aan de scharnierhoogte

Voor incidenteel gebruik bij kleinere werkhoogtes in bijvoorbeeld kantoorruimte kan een vouwladder eventueel een goed alternatief zijn. Denk er wel aan om voldoende ladderlengte voor je te houden.

Wanneer je vaker in de vrije ruimte werkt kan je beter een (werk)trap gebruiken. Deze heeft diepere treden en een bordes dat veel meer stacomfort biedt dan een ladder. Een werktrap of platformtrap heeft als bijkomend voordeel dat deze ook een leuning rondom heeft waardoor je 360 graden werkbereik heeft zonder de kans dat je kan vallen. 

 Verderop in deze koopgids vind je meer info over de verschillende soorten trappen die er in de markt verkrijgbaar zijn. 

Hoeveel ruimte voor vervoer en opslag?

Niet alleen de gewenste stahoogte is van belang, maar ook de maximale transport- en opberglengte. Een meerdelige ladder is (veel) compacter in te schuiven en makkelijker om te transporteren. Meest gebruikelijk zijn daarom 2- en 3-delige ladders. Deze hebben een goede verhouding tussen de maximale opsteeklengte en gewicht. Bij de grootste lengtes is het handig om deze met een optrektouw te gebruiken.

Voor heel compact vervoer is de telescopische ladder ideaal. Hierbij kunnen de bomen nog verder in elkaar schuiven waardoor de ladder een minimale ruimte in beslag neemt.

In een ander deel van de deze koopgids kan je lezen welke verschillende soorten ladders er allemaal in de markt verkrijgbaar zijn. 

Wel of geen coating?

Trap met gecoate stijlen
Trap met gecoate stijlen

De meeste ladders en trappen worden tegenwoordig gemaakt van aluminium. Hierdoor zijn ze veel lichter en makkelijker te hanteren dan de traditionele houten uitvoeringen. Een nadeel van aluminium is echter dat dit soms zwart kan afgeven aan de handen, waardoor vegen kunnen ontstaan op schoon schilderwerk. Om dit te voorkomen is het gebruik van handschoenen aan te raden, maar kan ook overwogen worden om een ladder of trap met gecoat of geanodiseerd aluminium aan te schaffen. 

Bij het coaten wordt het aluminium afgeschermd met een laag verf, waardoor deze niet meer kan afgeven. Bij het anodiseren wordt het aluminium elektrochemisch behandeld waardoor een harde toplaag ontstaat die niet meer afgeeft. In tegenstelling tot het coaten wordt hierbij vaak de oorspronkelijke grijze aluminium kleur behouden en is het dus niet altijd direct te zien dat deze beschermlaag is aangebracht. 

Gecoate of geanodiseerde ladders en trappen zijn vanwege het meer werk wel weer duurder in aanschaf dan de onbehandelde uitvoeringen.

Regelmatig of intensief gebruik?

Niet iedereen gebruikt zijn ladder of trap even vaak. Daarom is er ook zoveel keus uit verschillende productlijnen. Dit begint al met een verschil tussen consumenten gebruik en professioneel gebruik. Waar een consument misschien 1x in de 2 maanden op zijn trap of ladder staat om zijn ramen te wassen, sta je er als professioneel gebruiker minimaal wekelijks en vaak dagelijks op. Daarvoor zijn ladders en trappen voor professioneel gebruik vaak zwaardere uitgevoerd. Dit betekent echter niet dat een ladder of trap voor de consument minder veilig is. Deze moeten namelijk aan dezelfde stabiliteitseisen voldoen. 

Wel zullen consumenten ladders en trappen minder lang meegaan als ze intensiever gebruikt worden. Dit zie je ook terugkomen bij de ladders en trappen die voor professioneel gebruik worden aangeboden. Een trap die dagelijks gebruikt wordt door een schilder moet aan andere eisen voldoen dan een trap voor een schoonmaker die maar een paar keer per jaar wordt gebruikt om de bovenkant van een kast af te nemen. 

Daarom heb je bij ons ook de keus uit verschillende productlijnen. Al onze producten zijn geschikt voor professioneel gebruik, maar welk model en uitvoering je het best kan aanschaffen is afhankelijk van de werkzaamheden en de situatie waarin je werkt. 

Klik hieronder om meer te lezen over de verschillende soorten ladders en trappen en hun verschil in toepassing.

 

Ladder overzicht Skyworks
Trappen overzicht Skyworks
Lees meer over de verschillende soorten laddersLees meer over de verschillende soorten trappen

Wil je een ladder of een trap kopen?

Wij helpen je graag bij het kiezen van de ladder of trap die het best past bij jouw specifieke werkzaamheden. Neem voor een persoonlijk advies contact op met onze Centrale Service Dienst (010 - 514 00 75) of stuur een bericht, dan bellen wij jou terug voor een vrijblijvende afspraak.