Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Rolsteigers(8)

Wil je een rolsteiger kopen voor dagelijks gebruik? Dan ben je bij Skyworks aan het juiste adres. Bij ons vind je een ruim aanbod van verschillende uitvoeringen met zowel brede als smalle rolsteigers en verschillende platformlengtes. 

Alle uitvoeringen voldoen aan de nieuwste Arbo normen. Ze worden conform de Europese productnorm NEN-EN 1004 compleet uitgevoerd met een platform om de 2m, 2 voorloopleuningen per niveau en 4 stabilisatoren in de basis. Wil je weten wat we je kunnen bieden? Bekijk dan snel ons ruime aanbod rolsteigers!

Compleet assortiment professionele rolsteigers

Skyworks biedt je een compleet assortiment rolsteigers van hoge kwaliteit. Onze lichtgewicht aluminium steigers zijn ontworpen voor de vakman waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staat. Wij bieden ze daarom altijd compleet aan met 2 voorloopleuningen per platformen en 4 stabilisatoren in de basis, conform de nieuwste wet- en regelgeving.  

Met een ruime keus uit verschillende uitvoeringen is er altijd wel één die past bij jouw werkzaamheden. Afhankelijk van je werkzaamheden en hoe vaak je deze gebruikt, kan je kiezen uit een Sky-Line, Pro-Line of Primus rolsteiger. Alle uitvoeringen zijn ontworpen voor professioneel gebruik en worden geproduceerd in eigen fabriek.

De meest populaire rolsteiger in ons assortiment is de brede uitvoering met een vloerhoogte van 6 meter (werkhoogte 8 meter). Hiermee is de buiten kant van een eengezinswoning goed bereikbaar te maken. Heb je meer hoogte nodig, dan kan je met een aanvulset eenvoudig de werkhoogte vergroten tot 10 meter en bij binnen gebruik zelfs tot 14 meter werkhoogte.

De brede uitvoering van de rolsteiger staat extra stabiel en heeft voldoende ruimte om 2 platformen naast elkaar te leggen voor meer werkruimte. Voor schilderwerk aan een dakkapel kan je een uitwijkconsole aan de buitenzijde koppelen. Om je materiaal makkelijk op te bergen en te vervoeren is een steigeraanhanger een ideale optie.

Heb je niet zoveel ruimte om je rolsteiger op te stellen? Kies dan voor de smalle uitvoering.

Rolsteiger met voorloopleuningen
Brede rolsteiger met voorloopleuningen

Wat is eigenlijk een rolsteiger?

Een rolsteiger is een compacte uitvoering van een steiger die je makkelijk kan verplaatsen. Je hebt waarschijnlijk wel eens de grote stalen constructies bij een gebouw gezien waarop de bouwvakkers werken voor onderhoud en renovatie. Dat is een vaste steigerconstructie, maar niet alle klussen zijn zo grootschalig dat er met meerdere personen op een steiger gewerkt moet worden.

Bijvoorbeeld voor schilderwerkzaamheden waar je met een of twee personen aan de slag bent. Dan is een rolsteiger handig om te gebruiken. Het voordeel is dat je minder materiaal nodig hebt en de omgeving minder last heeft van de steiger. De steiger staat op de plek waar je aan het werk bent. Als je daar dan klaar bent kan je hem makkelijk door rollen naar het volgende geveldeel, omdat de steiger op 4 grote wielen staat.

Wat zijn de voordelen van een rolsteiger?

Het gebruik van een rolsteiger heeft veel voordelen, zoals :

  • Ruime en stabiele werkplek
  • Comfortabel en veilig werken op hoogte
  • Lichtgewicht aluminium onderdelen
  • Zelf op te bouwen zonder steigerbouwcertificaat
  • Makkelijk te vervoeren naar een volgende klus

Voor wie is een rolsteiger geschikt?

Een rolsteiger is de beste keus voor iedere vakman die lichte werkzaamheden op hoogte moet uitvoeren tot een werkhoogte van ca. 10m buiten en 14m binnen, zoals :

  • schilder werkzaamheden
  • renovatie werkzaamheden 
  • montage werkzaamheden

Wil je op grotere hoogte werken dan is een gevelsteiger, hoogwerker of hangbruginstallatie een beter alternatief.

Welke rolsteiger kan ik het best kiezen?

Rolsteigers zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, breedtes en hoogtes en ook nog eens in veel verschillende uitvoeringen. Een juiste keuze maken is daardoor niet altijd even makkelijk. Als je een rolsteiger gaat kopen houd dan ieder geval de onderstaande 5 vragen in je achterhoofd bij het maken van een keus.

1. Op welke hoogte voer je de meeste werkzaamheden uit?

Doe je de meeste klussen bij eengezinswoningen dan kom je met een vloerhoogte van 5 of 6m al een heel eind. Wil je ook aan dakkapel werken dan heb je 2m extra op je steiger nodig om de uitwijkconsoles te monteren.

2. Werk je meestal buiten of binnen?

Voor buitenwerk zijn de werkhoogtes vaak groter dan wanneer je binnen werkt. Binnen heb je vaak ook minder ruimte voor een steiger en dan is een smalle uitvoering met een kort platform vaak handiger. Wil je bij buitenwerk naar grotere hoogtes dan wil je ook graag stabiel blijven staan en is een brede rolsteiger met een bredere basis meer geschikt.

3. Werk je alleen of met meerdere personen op de steiger?

Als je alleen werkt heb je minder ruimte nodig dan weer je met een andere op de steiger staat. Met 2 personen is een platform 2,50m wel minimaal wat je nodig hebt en zou je zelfs aan een platform 3,05m kunnen denken. Ook zou een brede steiger, waar je 2 platforms naast elkaar kunt leggen, een goede keus zijn. Ben je alleen, dan kan je met smalle compacte steiger beter uit de voeten. Ook omdat de onderdelen makkelijker alleen zijn te tillen. Voor binnen gebruik en beperkte werkhoogtes zou je hier ook een kamersteiger of telescopische rolsteiger kunnen overwegen.

4. Hoe vaak werk je op de rolsteiger?

Of je nu dagelijks op de steiger staat of één keer in de 1-2 weken, is mede bepalend voor de kwaliteit van de rolsteiger waarvoor je kiest. Bij Skyworks vind je 3 uitvoeringsniveaus die verschillen in belastbaarheid, duurzaamheid en gebruiksgemak:

  • De Primus is ons basis model geschikt voor iedereen die regelmatig op een rolsteiger werkt voor een zeer scherpe prijs.
  • De Pro-Line is een zeer goede middenklasser ontworpen voor zeer regelmatig gebruik met een goede prijs/kwaliteitverhouding.
  • En de Sky-Line uitvoeringen zijn ideaal voor iedereen die dagelijks op een rolsteiger staat en veel van zijn materieel eist.

5. Welk budget heb je voor de aanschaf van je steiger?

Een rolsteiger aanschaven is een beste investering. Maar bedenk dat je niet alles in een keer hoeft te kopen. Zorg ervoor dat je eerst een goede basis uitvoering kiest, die je later kan uitbreiden met een extra slag of bij voorbeeld een set uitwijkconsoles.

Kosten en huuropties van rolsteigers

Overweeg de voordelen van kopen versus huren van een steiger. Voor kortdurende projecten kan huren kostenefficiënter zijn, terwijl kopen een goede investering kan zijn voor langdurige of terugkerende klussen.

Lees tip: Wat is slim? Een rolsteiger huren of toch kopen?

Wat is het verschil tussen de diverse soorten rolsteigers van Skyworks?

Niet iedere vakman stelt dezelfde eisen aan zijn rolsteiger. Werk je dagelijks op je steiger dan heb je een meer robuuste kwaliteit nodig dan wanneer je deze af en toe een keer gebruikt. Daarom kan je bij ons kiezen uit verschillende uitvoeringsniveaus.

Voor alle uitvoeringen geldt dat zij geschikt zijn voor professioneel gebruik en voldoen aan de nieuwste Europese productnormen. 

Vergelijk hieronder de verschillende productlijnen en vind de rolsteiger die het best past bij jouw werkzaamheden.


ROLSTEIGERS - OVERZICHT VERSCHILLENDE PRODUCTLIJNEN

Rolsteiger Sky-Line Skyworks
Rolsteiger Pro-Line Skyworks
Rolsteiger Primus Skyworks
Rolsteiger
Sky-Line
Pro-Line
Primus
De keus voor zwaar intensief gebruikIdeaal voor intensief dagelijks gebruikIdeaal voor dagelijks gebruik
UitvoeringSmal / BreedSmal / BreedSmal / Breed
VoorloopleuningJaJaJa

Platform lengte (cm)

250 / 305250190 / 250 / 305
Platform soortHoutHoutHout / Lichtgewicht
Max. platformbelasting (kg)350250250
Max. werkhoogte buiten (m)Breed 10,2 / Smal 8,2Breed 10,2 / Smal 8,2Breed 10,2 / Smal 10,2
Max. belasting steiger (kg)1.050750750
GebruikZwaar intensiefIntensiefIntensief
Garantie5 jaar5 jaar5 jaar
NormenNEN-EN-1004

NEN-EN-1004

NEN-EN-1004

Sky-Line Rolsteigers

Pro-Line RolsteigersPrimus Rolsteigers


Rolsteiger vloerhoogte en werkhoogte

Let op het verschil tussen vloerhoogte en werkhoogte bij de aankoop van een rolsteiger

Voor een goed prijsvergelijk tussen de verschillende aanbieders is het belangrijk dat je de juiste hoogtes met elkaar vergelijkt. De ene leverancier gebruikt werkhoogte, de ander vermeld vloerhoogte en weer een ander heeft het over steigerhoogte. Tussen de uitersten zit 2m verschil waardoor je dacht dat je een goede deal had gemaakt, maar je toch net niet bij je werkt blijkt te kunnen komen.

Vloerhoogte rolsteiger

De vloerhoogte van een rolsteiger is gelijk aan de hoogte waarop je bovenste platform in de steiger ligt. Dit is de maximale hoogte waarop je kan staan voor het uitvoeren van je werkzaamheden.

Werkhoogte rolsteiger

De werkhoogte geeft de maximale hoogte aan waar je met je handen kan komen op het moment dat je op het bovenste platform staat. In Nederland kan een persoon gemiddeld tot 2m reiken. De werkhoogte is daarom gelijk aan de vloerhoogte plus 2m. Leg je je bovenste platform 6,2m dan is je werkhoogte 8,2m.


Wat is het verschil tussen vloerhoogte en werkhoogte bij een rolsteiger?

Steigerhoogte

Het begrip steigerhoogte kom je niet zo heel vaak tegen, maar kan wel belangrijk zijn als je een steiger gaat verrollen. Dit is namelijk de werkelijke hoogte en bepaalt dus of je ergens wel of niet onderdoor kan. De steigerhoogte is ongeveer 1m hoger dan de vloerhoogte.

Vaste omschrijving afmetingen rolsteigers

In de omschrijving van de samenstelling van onze rolsteigers gebruiken wij een vaste combinatie van cijfers voor het aanduiden van de breedte, lengte en hoogte. Een rolsteiger 135x250x620 heeft een breedte van 135cm, en platformlengte van 250cm en een vloerhoogte van 6,2m.

Lees voor meer informatie: Hoe vergelijk je het best de afmetingen van rolsteigers?

Uit welke onderdelen is een rolsteiger opgebouwd?

Een rolsteiger wordt opgebouwd uit verschillende standaard onderdelen met vaste afmetingen. Hieronder lees je meer over de functie van de onderdelen. Ben je op zoek naar een vervangend onderdeel voor jouw rolsteiger? In de webshop vind je ons complete aanbod van rolsteiger onderdelen.


Benaming rolsteiger onderdelen
Benaming rolsteiger onderdelen


Opbouwframe

Opbouwframe rolsteiger
Opbouwframe voor rolsteiger

Met het opbouwframe wordt de hoogte gemaakt van de rolsteiger. Het frame bestaat uit 2 staanders met daar tussen een aantal sporten. De pasbus boven in de staander zorgt voor de verbinding naar het volgende frame. Frames dienen altijd onderling te zijn geborgd met een borgpen. De sporten in het frame worden gebruikt om naar boven en beneden te klimmen. Daarom zijn deze ook voorzien van een antislip profiel.

De frames zijn verkrijgbaar in 2 breedte maten en 2 lengte maten. De smalle opbouwframes worden ook wel omschreven als frame-75 en zijn geschikt om 1 platform in te leggen. Het brede frame is geschikt voor 2 platformen en wordt ook omschreven als frame-135. Beide zijn leverbaar als 1m hoog frame ook wel omschreven als 4-sporter en 2m hoog frame die ook omschreven wordt als 7-sporter

Andere namen voor het opbouwframe zijn : juk, rek, stelraam of ladder

Aankoop tip: De meeste klanten kiezen voor een brede rolsteiger.

Platform

Platform rolsteiger
Rolsteiger platform met luik

Het platform dient als werkvloer of rustbordes in de rolsteiger. Traditioneel is het bovenste platform de werkvloer. De platformen daaronder zijn tussenvloeren. Deze zijn bedoeld om de klimhoogte te verkleinen en de montage van het volgende niveau te vereenvoudigen.

Om naar boven te kunnen klimmen is het platform voorzien van een luik. Deze moet zelfsluitend zijn en is daarom voorzien van een luikbandje of een speciaal scharnier dat er voor zorgt dat luik weer vanzelf dichtvalt. Wanneer een werkvloer met dubbel platform wordt gemaakt kan één van de platformen zonder luik worden uitgevoerd.

Om te voorkomen dat een platform uit de steiger waait moet er aan beide kanten een windhaak op zitten. Afhankelijk van de uitvoering valt de haak automatisch om een sport of moet deze handmatig worden vastgezet. 

Het platform heeft een minimale breedte van 0,6m en afhankelijk van de gekozen productlijn een lengte van 1,90m, 2,50m of 3,05m. 

Andere namen voor het platform zijn : plank of bret

Aankoop tip: Het 250 platform is de favoriet van de meest gebruikers.

Kantplank

Kantplank voor rolsteigers
Kantplank voor werkvloer

De kantplank is een opstaande rand rond de werkvloer die voorkomt dat klein materiaal per ongeluk naar beneden kan vallen. De klantplank moet een minimale hoogte hebben van 15cm en moet aanwezig zijn bij iedere werkvloer. Platformen die alleen gebruikt worden als tussenvloer hoeven geen kantplank te hebben.

Afhankelijk van de productlijn bestaat de kantplank uit losse planken die met een klemming rond de framestaander worden vastgezet of als scharnierend geheel die zichzelf om de buitenzijde van werkvloer klemt.

De lengte van de kantplank is afgestemd op de lengte van het platform en de breedte van de werkvloer of het frame.

Andere namen voor kantplank zijn: schoprand

Schoor

Er zijn 2 soorten schoren : horizontalen en diagonalen. Deze schoren zorgen voor de stijfheid in de rolsteiger. Zonder de schoren zou deze direct in elkaar storten. 

Schoor voor rolsteiger
Diagonaal of horizontaal schoor

De diagonalen worden in een kruis geplaatst. Bij een smal frame zit er één voor en de ander achter. Bij een breed frame worden er twee in een kruis aan beide zijden tegen de staande geplaatst. In totaal gebruik je dan 4 diagonalen per slag. 

De horizontalen worden in de basis van de steiger geplaatst om er voor te zorgen dat de frames daar niet kunnen verbuigen wanneer er extra kracht op komt te staan bij het verrollen. Daarnaast worden de horizontalen ook als heup- en knieleuning gebruikt. Wanneer er te weinig schoren in de steiger zitten begint hij te wiebelen en sta je veel minder vast in de steiger.  

Een schoor heeft klauwen met een borging die op de sport of staanderbuis worden geplaatst. De lengte van de schoren is afgestemd op de lengte van het platform. De diagonaal schoren zijn altijd langer dan de bijbehorende horizontaal schoren. Om het onderscheid in de verschillende lengtes snel te zien zijn de Skyworks schoren voorzien van een sticker met een kleurcode en lengtemaat. De horizontalen hebben een blauwe sticker en de diagonalen hebben een rode/oranje sticker.

Bij de nieuwe generatie rolsteigers is een groot deel van de horizontaal en diagonaal schoren vervangen door een complete voorloopleuning. Deze neemt daarbij de functie van de losse schoren over. 

Andere namen voor schoor zijn : stang, diagonaal of horizontaal

Voorloopleuning

Voorleuning voor rolsteiger
Leuning frame nieuwe generatie rolsteigers

De voorloopleuning is een relatief nieuw onderdeel van de rolsteiger. In de traditionele rolsteigers werd de leuning gemaakt van twee losse horizontaal schoren. Deze werden echter pas aangebracht op het moment dat iemand al op het platform stond en daarbij dus niet volledig was beschermd tegen valgevaar. Om altijd beschermd te zijn is een nieuwe generatie rolsteigers ontwikkeld waarbij de leuning al aangebracht wordt voordat je het bovenste platform beklimt

De voorloopleuning bestaat uit een geheel van horizontalen en diagonalen en wordt in één keer in de rolsteiger gemonteerd. Dit is niet alleen veiliger, maar werkt ook sneller omdat er minder losse onderdelen in de steiger zitten.

Achtergrond informatie: Deze nieuwe veilige manier van opbouwen is voor iedereen in de bouw verplicht sinds de wijziging van het A-blad Rolsteigers begin 2018. Met de daarop volgende wijziging van de Europese productnorm NEN-EN 1004 eind 2021 mogen nieuwe rolsteigers alleen nog maar geleverd worden met een systeem waarbij de leuning gemonteerd is voordat iemand een bovenliggend platform kan betreden.

Lees tip: De nieuwe generatie rolsteigers - Nu nog veiliger en sneller op te bouwen

Gebruikerservaring: “Steeds meer vakschilders laten hun traditionele rolsteiger upgraden naar de vernieuwde opbouwmethode, omdat deze niet alleen veiliger werkt maar ook sneller is op en af te bouwen.”

Stabilisator

Stabilisator voor rolsteigers
Driehoek stabilisator

De stabilisatoren zorgen ervoor dat de steiger niet kan omvallen doordat er tijdens het werk of de wind een horizontale kracht op komt te staan. Bij de berekening van de stabiliteit wordt uitgegaan van een maximale kracht van 30kg waarmee de steiger horizontaal wordt weggeduwd van de gevel en maximaal windkracht 6 Bft die tegen de steiger aan blaast. 

Onder normale omstandigheden zal je bij de meeste schilder- en timmerwerkzaamheden niet zo gauw boven die kracht van 30kg uitkomen. Wordt de belasting wel groter, dan moet je de rolsteiger verankeren of is het misschien zelfs beter een ander type steiger te gebruiken. 

Stabilisatoren dienen op alle vier de hoeken van de steiger te worden geplaatst. Volg hiervoor de instructies in de meegeleverde handleiding. Bij het verplaatsen van de rolsteiger mogen de stabilisatoren maar een klein stukje van de grond zijn gehaald. Daarmee voorkom je dat steiger geen steun meer heeft op het moment dat je deze onbedoeld over een hobbel of een kuil duwt. 

Wiel met staander

Wielstaander voor rolsteiger
Wielstaander met wartel

De wielen vormen letterlijk de basis van de rolsteiger. Om deze makkelijk te kunnen verrollen hebben de wielen standaard een diameter van 200mm. Ze zijn gemaakt van hard kunststof waardoor ze ook tegen een stootje kunnen.

Het wiel is voorzien van een spindel die in de staander van het basis opbouwframe wordt gestoken. Met de wartel op de spindel is de wielstaander in hoogte te verstellen en zet je de rolsteiger waterpas. Gebruik de wielstaander echter niet om de werkvloer op hoogte te stellen. Bij voorkeur wordt de wartel niet hoger dan een vuistdikte opgedraaid.

Tijdens het gebruik dienen alle wielen op de rem te staan. De wielen die Skyworks levert hebben een dubbel rempedaal, waardoor het wiel ook weer makkelijk van de rem gehaald kan worden bij het verrollen. De rem is zo gemaakt dat het wiel recht onder de staander van het frame staat als deze is geremd. Hierdoor staat de steiger altijd stabiel. 

Gebruikerstip: Let erop dat wielen die zich niet automatisch centreren altijd handmatig zover mogelijk naar buiten worden gezet om de stabiliteit van de steiger te waarborgen. Deze zwenkwielen moeten ook dubbel geremd zijn.

Accessoires voor rolsteigers

Om het gebruik van een rolsteiger efficiënter, veiliger en comfortabeler te maken zijn er diverse accessoires te krijgen. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de meest gebruikte accessoires.

Uitwijkconsole

De uitwijkconsole gebruik je bij een rolsteiger om een uitbouw te maken naar bijvoorbeeld een dakkapel. Hierdoor heb je een vlakke werkvloer waar je veel veiliger op kan werken dan wanneer je op een schuin dakvlak staat. Deze uitwijkconsoles zijn verstelbaar, zodat je 1 of 2 platformen naast elkaar kan leggen. Dit is handig als de dakkapel net iets verder naar achteren ligt. Het is wel noodzakelijk dat de console altijd op het dak af steunt en de steiger is verankerd.

Doorwerkscherm

Doorwerkschermen bieden bescherming tegen weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Hiermee kan je ook bij slecht weer toch nog buiten werken. Maar je ziet dat deze systemen tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt worden als bescherming tegen de zon. Het voordeel is dat de zon niet direct op het schilderwerk valt, waardoor de verf minder snel droogt en langer goed is te verwerken. Ook beschermt het de blote huid tegen zonnebrand. 

Er zijn verschillende soorten doorwerkschermen die je direct op de steiger monteert of als apart systeem in de goot van een eengezinswoning afsteunt.

Let op! Zorg ervoor dat de steiger altijd verankerd is op het moment dat er een kap op zit.

Hijsvoorziening voor rolsteigers

Om grotere onderdelen zoals bij voorbeeld zonnepanelen boven op je rolsteiger te krijgen, is het makkelijk om gebruikt te maken van een speciaal daarvoor gemaakt hijsvoorziening. Hier hang je een hijswiel aan waarmee je de panelen mee naar boven kan halen. Doordat het wiel iets buiten de steiger hangt blijft de last vrij van de steiger en blijft deze minder snel achter een schoor of leuning hangen.

Veilig opbouwen van een rolsteiger doe je zo:

Lees voor een veilige opbouw van een rolsteiger altijd eerst de opbouwinstructie van de leverancier. Daarin vind je een overzicht met de onderdelen die je nodig hebt en de volgorde waarin je de steiger het best kan opbouwen.

Bouw de rolsteiger altijd volgens de nieuwe veilige methode, waarbij gebruik wordt gemaakt van een voorloopleuning. Dit zorgt ervoor dat je ook tijdens het opbouwen altijd veilig achter een leuning staat en je niet zomaar van een platform kan vallen. Gebruik je een voorloopleuning, dan heb je verder geen persoonlijke valbeveiligingsmiddelen meer nodig.

Hoewel niet iedere rolsteiger hetzelfde is, is de onderstaande instructie voor iedere situatie van toepassing:

  • Zorg ervoor dat op ieder niveau een leuning aanwezig is voordat je op het platform klimt. Dit doe je door het platform halverwege een 2m frame te leggen en een voorloopleuning op de bovenste sport te plaatsen.
  • Plaats op ieder niveau een platform met luik, zodat je altijd veilig binnendoor de steiger kan beklimmen.
  • Bepaal voordat je begint met bouwen de hoogte van de bovenste werkvloer. Dit bepaalt namelijk of je eerst met een 4-sport frame of 7-sport frame moet beginnen. Voor vloerhoogtes 4, 6 en 8m begin je altijd eerst met een 4-sport frame in de basis en voor vloerhoogtes 5 en 7m begin je eerst met een 7-sport frame.
  • Bouw eerst de basis en zorg dat deze goed waterpas staat opgesteld. Gebruik voor de hoogte verstelling de wartel op de wielstaander. 
  • Monteer vervolgens altijd eerst de stabilisatoren op de hoekpunten, voordat je in de steiger klimt om het volgende niveau aan te brengen.
  • Plaats voor een volgend niveau eerste de 2 opbouwframes, daarna de voorloopleuningen en als laatste leg je het platform tussen de leuningen op de 4e sport van bovenaf geteld. Herhaal dit tot je de gewenste hoogte hebt bereikt. 
  • Als laatste monteer je op de werkvloer een kantplank

Veiligheidsvoorzieningen van de rolsteiger

Voorloopleuning rolsteiger monteren

Als je regelmatig met een rolsteiger werkt is het belangrijk dat je deze veilig kan gebruiken. Daar besteden we in het ontwerp dan ook veel aandacht aan en daarom zijn onze rolsteigers onder ander voorzien van :

  • Voorloopleuningen rondom de platformen
  • 4 stabilisatoren in de basis
  • Grote 200mm wielen met een dubbel rempedaal
  • Kantplank rond de werkvloer
  • Opbouwframes met 28cm optreden en anti-slip profiel
  • Automatisch sluitende platformluiken

Uiteraard voldoen al onze rolsteigers aan de Europese productnorm NEN-EN 1004 en heb je 5 jaar garantie op fabricagefouten.

Lees tip: Waarom heeft mijn rolsteiger voorloopleuningen?

3 tips om veilig met een rolsteiger te werken 

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe je veilig met een rolsteiger werkt. Lees daarom altijd eerst de gebruikershandleiding. Hieronder staan 3 tips die van toepassing zijn voor iedereen die met een rolsteiger werkt.

  1. zorg ervoor dat de steiger op een vlakke stabiele ondergrond staat. Gebruik slofhout om de druk van de wielen op te vangen als je in een tuin in het zand staat
  2. zet de stabilisatoren altijd zo ver mogelijk naar buiten
  3. gebruik een voorloopleuning en zorg ervoor dat deze aan beide kanten zo dicht mogelijk tegen het platform is geplaatst

Wil je meer weten over het veilig gebruik van een rolsteiger? Bekijk dan ook de toolbox “Werken met een rolsteiger”.

Inspectie en onderhoud van je rolsteiger

Om zeker te weten dat je veilig met je rolsteiger kan werken is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Mors je verf of specie op je platform haal dit er dan gelijk af. Dan blijf de vloer stroef en kan je er goed op blijven lopen.

Een aantal dingen kan je zelf makkelijk doen:

  • Controleer de onderdelen regelmatig op beschadigingen en slijtage.
    • Gaat het luikslotje wat lastiger en valt het luik daardoor niet goed dicht? Gebruik dan wat siliconen spray om het slotje weer gangbaar te maken.
    • Datzelfde geldt voor de vleugelmoeren van de koppelingen of de borging van de schoorklauwen. Even opnieuw invetten en het draait allemaal net weer even makkelijker aan.
  • Zorg ervoor dat je de rolsteiger altijd droog en beschermd opslaat. Natuurlijk kan hij tegen de regen, maar als je hem niet gebruikt is het beter om hem binnen of onder een afdakje te plaatsen.
  • Let er bij transport op dat de onderdelen vlak zijn gestapeld en niet kromgetrokken worden door een spanband. Gebruik bij voorkeur een steigeraanhanger die hier speciaal voor is ontworpen. Deze is ook nog eens makkelijker te lossen en te laden.  

Wil je zeker weten of alles nog in orde is, laat dan je rolsteiger jaarlijks inspecteren door een daarvoor opgeleide inspecteur. Die weet precies waar hij op moet letten en kan waar mogelijk onderdelen direct repareren of vervangen. Hierdoor verleng je de levensduur van je rolsteiger waardoor je deze nog jaren lang veilig kan blijven gebruiken.

Voor beroepsmatige gebruik stelt de Arbo-wet dat je als werkgever zelfs verplicht bent om periodiek je rolsteiger te (laten) inspecteren. Onderdelen slijten en kunnen beschadigd raken door gebruikt. Zeker als er veel wisselende gebruikers zijn wordt een beschadiging niet altijd even snel opgemerkt en soms durven medewerkers het ook niet te melden. Daarom moeten de materialen regelmatig nagekeken worden door een onafhankelijk deskundig inspecteur. Hoe vaak je deze moet inspecteren is afhankelijk van de gebruiksfrequentie. In de praktijk wordt als vuistregel minimaal 1 keer per jaar gehanteerd.

De exacte wetstekst kan je nalezen in het Arbo-besluit art. 7.4a.

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen bij het inspecteren van je rolsteiger materiaal? Bel dan tijdens kantooruren met onze inspectie afdeling (010 - 514 00 89) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Welke regelgeving is van toepassing op het gebruik van rolsteigers?

Het professioneel gebruik van rolsteigers is geregeld in de Arbo-wet en het A-Blad rolsteigers. Daarnaast is er een Europese productnorm van toepassing.

Arbo-besluit

In de Arbo-wet zijn diverse besluiten opgenomen die betrekking hebben op het gebruik van steigers. De basis is artikel 3.16 die in het algemeen stelt dat valgevaar voorkomen moet worden in situaties boven de 2,5m. Daarnaast wordt in artikel 7.23 aangegeven welke tijdelijke voorzieningen daarvoor gebruikt kunnen worden. Daarbij worden ook aanwijzingen gegeven over de uitvoering van de steiger en de manier waarop deze wordt opgebouwd. Artikel 7.34 regelt de opleverings- en tussentijdskeuringen van de steigers. 

De volledige wetsteksten van het Arbo-besluit zijn te lezen in de wettenbank van Overheid.nl

A-Blad rolsteigers

Voor het gebruik van de (aluminium) rolsteigers is het A-blad rolsteigers opgesteld. Deze is van toepassing op alle werkzaamheden in de bouw en bevat afspraken die gemaakt zijn door werkgevers- en werknemersorganisaties.
Een belangrijke afspraak die daarin is vastgelegd, is dat vanaf 1 januari 2018 alle rolsteigers achter een leuning opgebouwd moeten worden. Dit heeft geleid tot een grote verandering in de samenstelling van de steigers en de manier waarop een rolsteiger wordt opgebouwd. 

Het A-blad rolsteigers is te downloaden op de website van Volandis.nl 

Productnormen

Voor het ontwerp en de productie van rolsteigers is de Europese productnorm NEN-EN 1004 deel 1 en 2 van toepassing. In deze productnorm staan de eisen en testmethoden omschreven voor verrolbare vrijstaande steigers met een vloerhoogte tot 12m. 

Achtergrond informatie: Sinds de laatste wijziging in 2022 is norm ook van toepassing op kleine rolsteigers met een vloerhoogte onder de 2,5m, zoals de veel gebruikt kamersteigers.

Een kopie van het normblad is te bestellen op de website van het Nederlands Normalisatie Instituut (NNI).

FAQ rolsteigers

1. Tot welke hoogte mag je een rolsteiger opbouwen?

Hoe hoog je een rolsteiger mag opbouwen is afhankelijk van de plek waar je deze gebruikt. Gebruik je hem buiten dan mag hij minder hoog opgebouwd worden dan binnen. Dit komt door de wind. Als deze tegen de steiger waait geeft dat een extra belasting, waardoor deze buiten eerder kan omvallen dan binnen.

Daarnaast is het afhankelijk van de breedte van de steiger. Een brede rolsteiger staat stabieler dan een smalle, omdat het basis oppervlak groter is en de steiger zelf ook zwaarder is.

De vuistregel voor de maximale hoogte is:

Brede rolsteiger: maximaal 8m vloerhoogte buiten en 12m binnen

Smalle rolsteiger: maximale 6m vloerhoogte buiten en 8m binnen 

2. Wanneer mag ik op een rolsteiger werken?

Het werken op een rolsteiger is door de Arbo-wet gebonden aan een aantal regels. Deze kan je terugvinden in artikel 7.23 van het Arbo-besluit dat gaat over het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte.

In de praktijk betekent dit dat het gebruik van een rolsteiger altijd de voorkeur heeft boven het gebruik van een ladder of trap. Een trap of ladder mag je alleen als alternatief gebruiken wanneer er beperkt risico is en er voor korte tijd wordt gewerkt of andere middelen niet geplaatst kunnen worden.

3. Hoe verplaats je een rolsteiger?

Een rolsteiger verplaats je bij voorkeur met 2 personen. Doe dit met handkracht en let goed op de omgeving.

Kijk voordat je een rolsteiger gaat verplaatsen of de omgeving veilig is en er geen kuilen of hobbels zijn waardoor deze scheef kan komen te staan en eventueel kan omvallen. Let ook op uitstekende geveldelen, zoals ramen, deuren, goten en zonneschermen en hoogte, zoals takken van bomen en poorten waar je met de steiger per ongeluk tegenaan kan komen.

Verwijder alle losse materialen van de steiger en laat verder ook absoluut geen personen op de rolsteiger staan.

Houdt de maximaal toegestane hoogte van de leverancier aan waarop de steiger veilig te verrollen is. De vuistregel die hiervoor gehanteerd is een vloerhoogte van maximaal 6 meter.

Zorg dat de stabilisatoren zo dicht mogelijk bij de grond blijven. Een paar centimeter boven de grond geeft voldoende ruimte en voorkomt dat de steiger omvalt als deze toch per ongeluk in een kuil terecht komt.

Na verplaatsen is het belangrijk dat je de steiger weer goed horizontaal stelt en de wielen op de rem zet. 

4. Hoe klim je veilig in een rolsteiger?

Een rolsteiger beklim je maar op een manier veilig en dat is binnendoor. Als je buitenom klimt is de kans groot dat je de steiger omtrekt en als je valt is er geen tussen platform die je val kan breken.

Klim ook altijd door het platformluik. Alle nieuwe rolsteigers zijn uitgevoerd met voorloopleuningen en de enige manier om veilig boven en weer beneden te komen is tussen de leuningen en door het luik. Op die manier ben je altijd beschermd tegen valgevaar.

5. Heb ik een certificaat nodig om een rolsteiger op te bouwen?

Een rolsteiger mag je opbouwen zonder steigerbouw certificaat. Wel moet je een goede instructie hebben gehad, zodat je weet hoe je veilig een rolsteiger opbouwt.

De regels voor het opbouwen van een rolsteiger zijn minder streng dan voor een systeem steiger of een steiger opgebouwd uit losse pijpen en koppelen. Dit komt omdat je bij het opbouwen van een rolsteiger bijna geen fouten kan maken. Zeker met de komst van de voorloopleuning heb je nog minder losse onderdelen en deze kan je vaak maar op een manier in elkaar zetten.

Toch worden er nog wel fouten gemaakt. Daarom is het belangrijk je de opbouwinstructie uit handleiding volgt en alle onderdelen gebruikt die daarin staan voor geschreven. Doe je dit niet dan kunnen er ernstige ongelukken gebeuren.  

Lees ook: Wie mag een (rol)steiger bouwen?

6. Hoe vervoer ik een rolsteiger?

Het best vervoer je een rolsteiger op een speciaal daarvoor gemaakte steigeraanhanger

Je kan de materialen los achter in de bus leggen, maar wil je het meer organiseren dan is een speciale rolsteiger aanhanger de beste oplossing. Deze aanhanger heeft een op maat gemaakt rek waar je de frames, leuningen en schoren netjes in kan ophangen en de vloeren leg je er onder.

Het grote voordeel is dat je altijd al je onderdelen bij elkaar hebt en je minder tijd kwijt bent met laden en lossen. Als je de materialen een beetje slim laadt, heb je ze maar één keer in de hand en pak je een onderdeel van de aanhanger die je direct in je steiger kan monteren.

En ben je klaar met je klus, dan zet je alles weer terug op de aanhanger en ga je door naar de volgende klus. Zo heb je alles overzichtelijk bij elkaar en rijd je ’s avonds de aanhanger ook zo weer de schuur waar alles achter slot en grendel staat.

Doordat alle onderdelen op de aanhanger netjes gestapeld zijn is de kans op beschadiging ook kleiner en heb je nog langer plezier van je rolsteiger.