Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoog en Veilig: Alles wat je Moet Weten over rolsteiger onderdelen en materialen

Een rolsteiger is makkelijk uit te breiden met losse onderdelen en is er een onderdeel stuk, dan vervang je die eenvoudig voor een nieuwe. 

Zo kan je beginnen met een kleinere steiger om je eerste investering wat lager te houden en breid je deze daarna verder uit zodra je meerder klussen heb aangenomen. Is iets stuk gegaan dan hoef je niet gelijk de hele rolsteiger weg te gooien, maar vervang je alleen het kapotte onderdeel. 

Zo heb je er jaren lang plezier van en laat je je steiger eenvoudig meegroeien met je bedrijf. Ideaal voor de vakman die net even meer wil doen dan standaard werk of je nu schilder, aannemer of installateur bent. 

Kies de juiste uitvoering

Wil je nieuwe onderdelen kopen, let er dan op dat de maatvoering per productlijn kan afwijken. Heb je een onderdeel nodig voor je rolsteiger als aanvulling of vervanging, kies daarom dan altijd voor een product uit de lijn die je al hebt. Dan weet je zeker dat het past.

Waar wij standaard lengte maten aanduiden met 190, 250 en 305 en de breedte maten met 135 en 75 kunnen er verschillen zitten in de exacte maten van de onderdelen. Dit is soms maar een paar millimeter meer of minder, maar deze onderdelen kan je daarom niet zomaar door elkaar gebruiken. 

Vaak hebben de verschillende productlijnen ook een andere belastbaarheid. Mixen van onderdelen uit ander lijnen wordt dan ook afgeraden.

3 verschillende uitvoeringen: Sky-Line, Pro-Line en Primus

Bij Skyworks hebben we 3 verschillende uitvoeringen van de rolsteiger: Sky-Line, Pro-Line en Primus. Welke uitvoering je zelf hebt kan je terugvinden op je aankoopfactuur en staat vaak ook op een identificatiesticker op een van de onderdelen. 

Twijfel je, dan kan je tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten (010 - 514 00 75) of stuur een bericht, dan bellen wij jou zo snel mogelijk terug. Zorg ervoor dat je een duidelijke foto van het onderdeel bij de hand hebt, zodat we je direct verder kunnen helpen.

Welke onderdelen zijn er voor een rolsteiger?

Een rolsteiger wordt opgebouwd uit verschillende standaard onderdelen met vaste afmetingen. Hieronder lees je meer over de functie van de onderdelen. 

   

Onderdelen van een rolsteiger
Benaming rolsteiger onderdelen


Opbouwframe

Met het opbouwframe maak je de hoogte van de rolsteiger. Het frame bestaat uit 2 staanders met daar tussen een aantal sporten. De pasbus/pen boven in de staander zorgt voor de verbinding naar het volgende frame. Deze dienen altijd onderling te zijn geborgd met een pen. De sporten in het frame gebruik je om naar boven en beneden te klimmen. Om voldoende grip te hebben zijn deze voorzien van een antislip profiel.

De opbouwframes zijn verkrijgbaar in 2 breedte maten en 2 lengte maten. De smalle uitvoering wordt ook wel omschreven als frame-75. Hier kan je 1 platform per niveau inleggen. De brede uitvoering is geschikt om 2 platformen naast elkaar te kunnen leggen en wordt ook wel omschreven als frame-135. Beide zijn leverbaar als 1m hoog frame ook wel 4-sporter genoemd en als 2m hoog frame die ook 7-sporter wordt genoemd. 

Andere namen voor het opbouwframe zijn : juk, rek, stelraam of ladder

Platform

Het platform dient als werkvloer of tussenvloer in de rolsteiger. Traditioneel is het bovenste platform de werkvloer. De platformen daaronder zijn tussenvloeren. Deze zijn bedoeld om je klimhoogte te verkleinen en het monteren van het volgende niveau makkelijk te maken.

Om naar boven te kunnen klimmen is het platform voorzien van een luik. Deze moet zelfsluitend zijn en is daarom voorzien van een luikbandje of een speciaal scharnier dat er voor zorgt dat het luik weer vanzelf dichtvalt. Wanneer je een werkvloer met dubbel platform maakt, gebruik je een tweede platform waar geen luik in zit. Zo voorkom je dat je naar beneden kan klimmen in het deel van de steiger waar verder geen platformen meer liggen en je over grote hoogte naar beneden zou kunnen vallen.

Om te voorkomen dat een platform uit de steiger waait moet er aan beide kanten een windhaak op zitten. Afhankelijk van de uitvoering valt de haak automatisch om een sport of moet deze handmatig worden vastgezet. 

Het platform heeft een minimale breedte van 0,6m en afhankelijk van de gekozen productlijn een lengte van 1,90m, 2,50m of 3,05m. 

Andere namen voor het platform zijn : plank of bret

Kantplank

De kantplank is een opstaande rand rond de werkvloer die voorkomt dat klein materiaal per ongeluk naar beneden kan vallen. De klantplank moet een minimale hoogte hebben van 15cm en moet aanwezig zijn bij iedere werkvloer. Platformen die alleen gebruikt worden als tussenvloer hoeven geen kantplank te hebben.

Afhankelijk van de productlijn bestaat een kantplank set uit losse planken die met een klemming rond de framestaanders worden vastgezet of als scharnierend geheel die zichzelf om de buitenzijde van werkvloer klemt.

De lengte van de kantplank is afgestemd op de lengte van het platform en de breedte van de werkvloer of het frame.

Andere namen voor kantplank zijn: schoprand

Schoor

Er zijn 2 soorten schoren : horizontalen en diagonalen. De schoren zorgen voor de stijfheid en het verband in de rolsteiger en zonder zou deze dan ook direct in elkaar storten. Wanneer er te weinig schoren in de steiger zitten begint hij te wiebelen en sta je veel minder stabiel op de steiger.

De diagonalen worden altijd in een kruis geplaatst. Bij een smal frame (75) zit er één voor en de ander achter. Bij een breed frame (135) worden er twee in een kruis aan beide zijden tegen de staande geplaatst. In totaal gebruik je dan 4 diagonalen per slag. 

De horizontalen worden in de basis van de steiger geplaatst om er voor te zorgen dat de frames daar niet kunnen verbuigen wanneer er extra kracht op komt te staan bij het verrollen. Daarnaast werden de horizontalen in het verleden bij een traditioneel opgebouwde rolsteiger ook als heup- en knieleuning gebruikt. 

Bij de nieuwe generatie rolsteigers is een groot deel van de horizontaal en diagonaal schoren vervangen door een complete voorloopleuning. Deze neemt daarbij de functie van de losse schoren over. 

Een schoor heeft klauwen met een borging die op de sport of staanderbuis worden geplaatst. De lengte van de schoren is afgestemd op de lengte van het platform. De diagonaal schoren zijn altijd langer dan de bijbehorende horizontaal schoren. Om het onderscheid in de verschillende lengtes snel te zien zijn de Skyworks schoren voorzien van een sticker met een kleurcode en lengtemaat. De horizontalen hebben een blauwe sticker en de diagonalen hebben een rode/oranje sticker.

Andere namen voor schoor zijn : stang, diagonaal of horizontaal

Voorloopleuning

De voorloopleuning is een relatief nieuw onderdeel van de rolsteiger. In de traditionele uitvoering werd de leuning gemaakt van twee losse horizontaal schoren. Deze werden echter pas aangebracht op het moment dat iemand al op het platform stond en die op dat moment dus niet volledig was beschermd tegen valgevaar. Daarom is in de afgelopen jaren een nieuwe generatie rolsteigers ontwikkeld waarbij de leuning al aangebracht is voordat je het bovenste platform beklimt. 

Deze voorloopleuningen bestaan uit één geheel waarbij de horizontalen en diagonalen zijn samengevoegd tot één leuningframe die je in één keer in de rolsteiger plaatst. Dit is niet alleen veiliger, maar werkt ook sneller omdat er minder losse onderdelen in de steiger zitten.

Lees tip: De nieuwe generatie rolsteigers - Nu nog veiliger en sneller op te bouwen

Stabilisator

De stabilisatoren zorgen ervoor dat de steiger niet kan omvallen als er tijdens het werk of door de wind een horizontale kracht op komt te staan. Bij de berekening van de stabiliteit wordt uitgegaan van een maximale kracht van 30kg waarmee de steiger horizontaal van de gevel wordt weggeduwd en maximaal windkracht 6 Bft die tegen de steiger aan blaast. 

Onder normale omstandigheden zal je bij de meeste schilder- en timmerwerkzaamheden niet zo gauw boven die kracht van 30kg uitkomen. Wordt de belasting wel groter, dan moet je de rolsteiger verankeren of is het aan te bevelen om een ander type steiger te gebruiken. 

Stabilisatoren dienen op alle vier de hoeken van de steiger te worden geplaatst. Volg hiervoor de instructies in de meegeleverde handleiding. Bij het verplaatsen van de rolsteiger mogen de stabilisatoren maar een klein stukje van de grond zijn gehaald. Daarmee voorkom je dat steiger geen steun meer heeft op het moment dat je deze onbedoeld over een hobbel of een kuil duwt. 

Wiel met staander

De wielen vormen letterlijk de basis van de rolsteiger. Om deze makkelijk te kunnen verrollen hebben de wielen standaard een diameter van 200mm. Ze zijn gemaakt van hard kunststof waardoor ze ook tegen een stootje kunnen.

Het wiel is voorzien van een spindel die in de staander van het basis opbouwframe wordt gestoken. Met de wartel op de spindel is de wielstaander in hoogte te verstellen en zet je de rolsteiger waterpas. Gebruik de wielstaander echter niet om de werkvloer op hoogte te stellen. Bij voorkeur wordt de wartel niet hoger dan een vuistdikte opgedraaid.

Tijdens het gebruik dienen alle wielen op de rem te staan. De wielen die Skyworks levert hebben een dubbel rempedaal, waardoor het wiel ook weer makkelijk van de rem gehaald kan worden bij het verrollen. De rem is zo gemaakt dat het wiel recht onder de staander van het frame staat als deze is geremd. Hierdoor staat de steiger altijd stabiel. 

Gebruikerstip: Let erop dat wielen die zich niet automatisch centreren altijd handmatig zover mogelijk naar buiten worden gezet om de stabiliteit van de steiger te waarborgen. Deze zwenkwielen moeten ook dubbel geremd zijn.

Meer informatie

Heb je een vraag over welk onderdeel het meest geschikt is voor jouw rolsteiger, twijfel dan niet en neem contact op met onze service afdeling voor een vrijblijvend persoonlijk advies. Bellen kan ook tijdens kantooruren op 010 - 514 00 75.