Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoog en Veilig: Alles wat je Moet Weten over Steiger accessoires

Wil je optimaal gebruik maken van je steiger dan zijn deze accessoires onmisbaar. Door je steiger hiermee uit te breiden wordt je werk veiliger, comfortabeler en efficiënter. Ideaal voor de vakman die net even meer wil doen dan standaard werk of je nu schilder, aannemer of installateur bent. 

Tip! Voordat je een accessoires aanschaft is het wel belangrijk dat je altijd eerst de gebruikersinstructie van beide producten controleert of deze in combinatie met elkaar gebruikt mogen worden. Twijfel je? Neem dat altijd contact op met de leverancier.

Welke accessoires zijn er voor een steiger?

Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte accessoires voor steigers.

Uitwijkconsole

Deze gebruik je bij een rolsteiger om bijvoorbeeld een uitbouw te maken naar een dakkapel. Hierdoor heb je een vlakke werkvloer waar je veel veiliger op kan werken dan wanneer je op een schuin dakvlak staat. Deze uitwijkconsoles zijn verstelbaar zodat je 1 of 2 platformen naast elkaar kan leggen. Dit is handig als de dakkapel net iets verder naar achteren ligt. Het is wel noodzakelijk dat de console op het dak af steunt. 

Bij vaste gevelsteiger wordt vaak aan de binnenzijde tussen de gevel en steiger een smalle console geplaatst. Hier komt dan een stalen roostervloer van 30 cm ingelegd. Hierdoor komen de staanders verder van gevel en is het bij renovatie en schilderwerkzaamheden altijd mogelijk om een raam te openen. Bij nieuwbouw wordt een console vaak gebruikt om de opening tussen de steiger en gevel tijdelijk dicht te leggen als de bakstenen muur nog niet is opgemetseld. Deze consoles zijn ook in bredere uitvoeringen te verkrijgen. Een vaste steiger met consoles wordt gezien als een bijzondere uitvoering en moet altijd berekend worden voor gebruik.

Doorwerkkap

Doorwerkschermen bieden bescherming tegen weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Hiermee kan je ook bij slecht weer toch nog buiten werken. Maar je ziet dat deze systemen tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt worden als bescherming tegen de zon. Het voordeel is dat de zon niet direct op het schilderwerk valt, waardoor de verf minder snel droogt en langer goed is te verwerken. Ook beschermt het de blote huid tegen zonnebrand. 

Er zijn verschillende soorten doorwerkschermen die je direct op de steiger monteert of als apart systeem in de goot van een eengezinswoning afsteunt.

Let op! Zorg ervoor dat de steiger altijd verankerd is op het moment dat er een kap op zit.

Steigerverankering

Verankering van je steiger zorgt ervoor dat deze niet kan omvallen. Bij een gevelsteiger is de verankering altijd onderdeel van de constructie en moet deze volgens het opgegeven patroon zijn aangebracht. Rolsteigers kunnen door het gebruik van stabilisatoren vrijstaand zonder verankering gebruikt worden. Maar wordt er een kap op geplaatst of een reclame doek aangehangen dan moet ook deze verankerd worden om te voorkomen dat hij omwaait. Ook als je geen ruimte hebt om de stabilisatoren te plaatsen kan je de steiger stabiliseren door het plaatsen van ankers. 

Steigerafsteuning

Een steigerafsteuning zorgt voor extra stabiliteit. Door de speling op de verbindingen zit er altijd een beetje beweging in je steiger. Technisch gezien is dat geen probleem, maar het voelt soms oncomfortabel als je er opstaat en rustig je werk wilt doen. De afsteuning naar de muur zorgt ervoor dat die weging uit de steiger wordt gehaald en je comfortabel je werk kan. 

Koppelingen

Koppelingen worden gebruikt om onderdelen aan elkaar vast te zetten. Ze zijn verkrijgbaar in staal en aluminium en als draai, haaks en parallel uitvoering. Het is belangrijk dat je goed let op de diameter van de buis die je wilt klemmen. Bij stalen steigers is een buisdiameter van 48mm gebruikelijk en bij aluminium rolsteigers wordt meestal een buis met een diameter 50mm gebruikt. Als je daar een standaard stalen koppeling op gebruikt knijp je de aluminium buis stuk.

Hijsvoorziening

Om grotere onderdelen zoals bij voorbeeld zonnepanelen boven op je rolsteiger te krijgen, is het makkelijk om gebruikt te maken van een speciaal daarvoor gemaakt hijsvoorziening. Hier hang je een hijswiel aan waarmee je de panelen mee naar boven kan halen. Doordat het wiel iets buiten de steiger hangt blijft de last vrij van de steiger en zal deze minder snel achter een schoor of leuning blijven hangen.

Loopvloeren / werkbruggen

Een werkbrug gebruikt je als uitbreiding tussen twee steigers, waardoor een groter aaneengesloten werkoppervlak ontstaat. Deze worden met name gebruik bij schilderstellingen voor het overbruggen van uitbouwtjes en schuttingen. Veel gebruikte uitvoeringen zijn 4, 5 en 6m. Het leuningwerk wordt met speciale staanders aan de loopvloer gemonteerd en geborgd aan de schilderstelling. Hierdoor kan de loopvloer niet opwaaien door de wind.

Steigertrap

Een steigertrap maakt het klimmen in een steiger makkelijker en zeker wanneer je wat grotere spullen mee naar boven moet nemen en over een grotere hoogte moet klimmen is het een beter alternatief dan het gebruik van een traditionele ladder in een gevelsteiger of het opbouwframe in de rolsteiger. De trap loopt minder stijl omhoog waardoor hij makkelijker is te beklimmen dan een ladder of het verticale opbouwframe van een rolsteiger. 

Veilig gebruik steiger accessoires

Voor een veilig gebruik van je steiger accessoires is het belangrijk dat je vooraf goed controleert of je producten in combinatie met elkaar mag gebruiken. Lees daarom ook eerst de handleiding voordat je begint met monteren.

Zo moet je bijvoorbeeld bij een uitwijkconsole weten dat je deze nooit zomaar vrij hangend aan de steiger mag gebruiken. Bij gebruik in combinatie met een rolsteiger moet deze altijd met het uiteinde op het dak steunen. Ook moet de steiger verankerd zijn. Doe je dat niet dan valt de steiger om met alle gevolgen van dien.

En bij het gebruik van verankering moet je weten welk type ankeroog en plug je moet gebruiken om er zeker van te zijn dat de steiger niet omvalt bij een harde wind. Ook het type koppeling dat je gebruikt kan invloed hebben. Een standaard stalen koppeling heeft een diameter van 48mm. Als je die gebruikt op rolsteiger frame met een buisdiameter van 50mm kan er schade ontstaan waardoor het frame niet meer bruikbaar is.

Kies de meest geschikte steiger accessoire voor jouw werk

Weet je nog niet precies welke steiger accessoire je nodig hebt of wil je weten of de combinatie die je wilt maken ook echt veilig is te gebruiken? Neem contact op met onze service afdeling voor een persoonlijk advies. Bel tijdens kantooruren  010 - 514 00 75 of stuur een bericht.