Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Telescopische ladder(3)

Wil je een telescoopladder kopen voor regelmatig professioneel gebruik? Hieronder vind je diverse lengtes met werkhoogtes tot 5,3m. De 15 sports telescopische ladder is met zijn maximaal uitgeschoven lengte van 4,4m de grootste uitvoering die je in Nederland kan vinden. 

Alle uitvoeringen zijn standaard voorzien van een inschuifbare stabiliteitsbalk. Deze zorgt voor extra zijdelingse stabiliteit en optimale veiligheid tijdens het gebruik, maar ook dat je de ladder daarna weer als een klein pakketje kan meenemen.

Hoog en Veilig: Alles wat je Moet Weten over een Telescoopladder

Ga je een telescoopladder kopen, laat je dan goed informeren over de juiste uitvoering. Wij zijn gespecialiseerd in ladders voor professioneel gebruik en helpen je graag verder met een vrijblijvend advies voor de beste keus zodat je altijd veilig en efficiënt kan werken. 

Een uitschuifbare telescopische ladder is ideaal wanneer je weinig ruimte in je auto hebt en voor je werk regelmatig op verschillende locaties bent. Door het speciale inschuifmechanisme is zelfs de langste uitvoering met 15 sporten op te bergen als een klein pakketje met een lengte van nog geen 1m. De X’Tenso uitvoeringen zijn ook nog eens extra compact op te bergen door de unieke inschuifbare stabiliteitsbalk.  

Ons complete assortiment is ontworpen voor professioneel gebruik en voldoet aan de nieuwste eisen van de Europese norm NEN-EN 131-6. Ideaal voor de vakman die net even meer wil doen dan standaard werk of je nu schilder, aannemer of installateur bent. 

Wat zijn de voordelen van een telescoop ladder?

Het grote voordeel van een telescoopladder is dat je hem heel klein kan inschuiven, zodat je hem na gebruik ook weer makkelijk achter in de kofferbak van je auto kan meenemen naar de volgende klus of ergens kan opbergen in een kleine ruimte. Dit is dan ook de ideale ladder als je regelmatig kortdurende inspectie- of onderhoudswerkzaamheden uitvoert op veel verschillende locaties en je hebt niet voldoende ruimte in je bus voor een ladder met vaste delen. 

Alle uitvoeringen zijn eenvoudig in en uit te schuiven tot verschillende hoogtes. Heb je niet de volledige lengte nodig dan laat je de bovenste sporten in elkaar zitten. Als een ladderdeel goed is uitgeschoven zie je een groen vlakje verschijnen. Hierdoor weet je zeker dat de sport veilig is vergrendeld.

Zodra je de telescoopladder uitschuift klapt de stabiliteitsbalk aan de onderzijde ook automatisch uit. Zo kan je hem dus nooit vergeten en dat is wel zo’n veilig gevoel. Na gebruik kan je hem weer makkelijk ontgrendelen en schuif je hem aan beide zijden in tot een klein pakketje.

Bedenk wel dat een telescoopladder door de uitschuifbare delen kwetsbaarder is voor vervuiling door stof en verf of olie. Het schuifmechanisme bestaat uit veel kleine onderdelen en de boomprofielen passen zeer nauw in elkaar voor maximale stabiliteit. Maar hierdoor moet je er wel voor zorgen dat alles goed schoon blijft en je eventueel gemorste verf eerst verwijderd hebt voordat je de ladder weer inschuift. Deze uitvoering is dan ook minder geschikt voor intensief gebruik in een stoffige omgeving of waarbij regelmatig vloeistof kan worden gemorst.

De voordelen op een rijtje:

  • Zeer compact te vervoeren / op te bergen
  • Uitschuifbaar voor verschillende hoogtes
  • Ideaal voor snelle inspectie- en onderhoudswerkzaamheden op wisselende locaties

Meest populaire uitvoering

De uitvoering die het meest gekocht wordt is de 15 sports telescoopladder. Deze heeft een uitgeschoven lengte van 4,4m. Dat is een ideale lengte om van de ene verdieping naar de andere te kunnen klimmen. Zeker in nieuwbouw situaties waar de minimale vereiste plafondhoogte weer een stuk hoger is dan in de jaren '80 en '90 is deze grote lengte handig om te hebben. Schuif je hem helemaal uit dan heb je namelijk nog voldoende overlengte om de ladder te laten doorsteken voor een veilige overstap naar de bovengelegen verdieping. 

Wat voor jou de meeste geschikte lengte is, is helemaal afhankelijk van de hoogte waarop je de meeste van jouw klussen uitvoert. Let bij het bepalen van de wenste lengte goed op de termen “werkhoogte”  en “uitgeschoven lengte”. Om veilig te kunnen werken mag je namelijk nooit hoger dan de 4e sport van boven op je ladder staan. Zo zorg je ervoor dat je nog voldoende houvast hebt bij het klimmen en je niet te dicht op de gevel staat waardoor je nog voldoende ruimte hebt om te werken. Je maximale werkhoogte is in de praktijk ongeveer gelijk aan de uitgeschoven lengte + 90cm.

Wil je de ladder gebruiken om op een volgende verdieping te komen dan moet er rekening mee houden dat je deze altijd minimaal 1m laat doorsteken voor een veilige overstap. De minimaal uitgeschoven lengte van je ladder moet dus minstens 1m langer zijn dan de verdiepingshoogte die wilt overbruggen.  

Hoe gebruik je een telescoopladder?

Nadat je de telescoopladder hebt uitgeschoven en alle delen zijn vergrendeld, gebruik je hem net als een gewone ladder. Zorg er altijd voor dat hij onder een hoek van 65-75 graden staat, zodat je hem veilig kan beklimmen. Aan de bovenzijde zitten 2 steunen waarmee je de ladder stabiel tegen de gevel kan zetten. Laat de ladder nooit op één punt met de bovenste sport tegen de gevel steunen. De kans bestaat dat hij hierdoor gaat kantelen. Ook worden de bomen hierdoor ongelijk belast, waardoor er een verdraaiing in de constructie ontstaat en delen kunnen gaan vervormen.

Gebruik je hem om naar een hogere verdieping te klimmen, zorg dan dat je de ladder 1 meter laat doorsteken. Dit geeft je houvast bij het op- en afstappen.

Als je klaar bent met de klus, dan kan je de telescoopladder weer makkelijk inschuiven met de centrale ontgrendeling. Deze zit op de onderste sport. Door de schuifjes in te duwen worden alle sporten in een keer ontgrendeld en kan de ladder ingeschoven worden.

Automatische vergrendeling van uitgeschoven sportdelen

Bij een telescoopladder is het belangrijk dat alle sportdelen zijn vergrendeld voordat je er op klimt. Om de vergrendeling goed te laten werken moet de ladder volledig uitgeschoven zijn. Heb je niet de volledige lengte nodig, dan laat je de bovenste sportdelen die je niet nodig hebt ingeschoven en trek je alleen de onderste delen uit voor de hoogte die je nodig hebt. Zo behoud je een goede opstap aan de onderzijde en worden de sporten direct goed vergrendeld.

Vergrendel indicator > Klik + Groen = oké

Naast een “klik” geluid dat je hoort wanneer de vergrendeling is ingeschakeld, hebben de uitvoeringen die Skyworks levert ook een duidelijke rood/groen indicator aan beide zijden van de sport. Zie je een groen vlak dan is de sport goed vergrendeld en kan je de ladder veilig beklimmen. Zie je een rood vlak dan moet je het sportdeel nog iets verder omhoog trekken tot je een “klik” hoort en het groene vlak verschijnt.

Inschuifbare stabiliteitsbalk

Sinds 2018 moeten alle nieuw geproduceerde ladders met een lengte van meer de 3m voorzien zijn van een basisverbreding. Dat geldt ook voor de uitschuifbare telescoop ladders. 

De uitvoeringen die Skyworks levert zijn standaard voorzien van een verstelbare stabiliteitsbalk die zorgt voor extra zijdelingse stabiliteit. De balk schuift automatisch uit wanneer je de rest van de ladderdelen uittrekt en biedt zo een optimale veiligheid tijdens het gebruik. Doordat je hem kan inschuiven is de ladder na gebruik toch nog heel compact op te bergen en past hij makkelijk in de achterbak van een auto.

Onderhoud en opslag

Om zeker te weten dat je veilig met je telescoopladder kan werken is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Mors je verf of komt er modder op haal het er dan gelijk vanaf. 

Zeker bij dit soort ladders is het belangrijk dat je de in- en uitschuivende bomen goed schoon houdt. Doe je dat niet dan hoopt het vuil zich op in het vergrendelmechanisme dat binnen in de bomen zit en is de kans groot dat dit in de loop van de tijd minder goed gaat werken.

Daarnaast is het belangrijk dat het anti-slip profiel op de sporten goed blijft, zodat je altijd veilig naar boven en naar beneden kan klimmen.

Door het gebruik slijten onderdelen. Bij een ladder zijn dat vooral de sloffen. Zorg ervoor dat je die tijdig vervangt. Dit voorkomt dat de ladder geen grip meer heeft op de ondergrond en het aluminium profiel van de bomen inslijt. Deze kan je ook zelf eenvoudig vervangen. In de webshop vind je bij de ladder onderdelen een overzicht van de verschillende soorten laddersloffen. Er zijn verschillende maten afhankelijk van het type ladder en de breedte van de boomprofielen.

Wil je zeker weten of alles nog in orde is, laat dan je klimmaterieel jaarlijks inspecteren door een daarvoor opgeleide inspecteur. Die weet precies waar hij op moet letten en kan waar mogelijk onderdelen direct repareren of vervangen en heb je nog jaren plezier van je ladder. 

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bel dan tijdens kantooruren met onze service afdeling (010 - 514 00 89) of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Veel gestelde vragen - FAQ

1. Hoe schuif je een telescoopladder veilig uit?

Voor het veilig gebruik van een telescoopladder is het belangrijk dat je deze op de juiste wijze uitschuift en ervoor zorgt dat alle delen goed zijn vergrendeld.

Plaats de ladder altijd op een vlakke stabiele ondergrond en zorg ervoor dat deze met beide bomen tegen de gevel rust. Let erop dat hij nooit op één punt met de bovenste sport tegen de gevel steunt. Hierdoor kan hij gaan kantelen en onverwacht wegdraaien. Daarnaast worden de bomen dan ongelijk belast en kunnen delen gaan vervormen.

Schuif altijd eerst de stabiliteitsbalk aan beide zijde uit tot de groene punt zichtbaar is. 

Zet je voet op de onderste sport om de ladder in positie te houden en gebruik beide handen om de delen uit te trekken tot de gebruiksstand. Je kan de ladder helemaal uitschuiven of alleen voor een klein deel. Houd er rekening mee dat je niet hoger mag klimmen dan de 4e sport van boven.

Let op! Zolang de 3e sport van onder niet volledig is uitgeschoven en vergrendeld blijft de onderste markering deels op rood/groen staan en kan de ladder onder belasting inschuiven. Beklim de ladder pas als alle indicatoren op groen staan.

  • Uitschuiven tot een gedeeltelijke hoogte - Pak de ladder vast bij de hoogste sport die je tegen de muur wilt zetten en trek het ladderdeel uit tot de vergrendeling blokkeert. Je hoort hierbij een “klik” en de groene markering verschijnt. Trek de delen eronder één voor één op en let erop dat je hier ook een “klik” hoort en de groene markering verschijnt. De delen die je niet gebruikt blijven bovenin in elkaar geschoven zitten. 
  • Uitschuiven tot maximale werkhoogte - Pak de ladder vast bij de bovenste sport die je tegen de muur wilt zetten en trek het ladderdeel uit tot de vergrendeling blokkeert. Je hoort hierbij een “klik” en de groene markering verschijnt. Trek de delen eronder één voor één op en let erop dat je hier ook een “klik” hoort en de groene markering verschijnt.

Als alle delen zijn uitgeschoven zet je de ladder onder een hoek van 65-75 graden met beide bomen tegen de gevel en is deze klaar voor gebruik. 

    

Telescoopladder gedeeltelijk uitschuiven
Telescoopladder gedeeltelijk uitschuiven. Beklim de bovenste 3 sporten niet.
Telescoopladder verschillende hoogtes
Telescoopladder maximaal uitschuiven
Telescoopladder maximaal uitschuiven. Beklim de bovenste 3 sporten niet.


2. Hoe schuif je een telescopische ladder weer veilig in?

Let op! Bij het inschuiven van de ladder moet je voorkomen dat je vingers bekneld raken tussen de inschuivende delen.

Tip! Controleer voordat je de ladder inschuift altijd eerst of er geen vuil, zoals verf of stof op de ladderbomen zit. Zorg ervoor dat je dit hebt verwijderd voordat je de telescopische delen in elkaar schuift. Daarmee voorkom je dat het vergrendelmechanisme dat binnenin zit vervuilt en vast komt te zitten. 

Om de ladder in te kunnen schuiven moet je deze eerst ontgrendelen. Hiervoor zit op de 2e sport van onderen links en recht een schuif-/drukknop. Afhankelijk van de uitvoering druk je deze met je duim naar het midden van de ladder of iets naar boven. Zorg ervoor dat je daarbij met één hand de ladderboom vast houdt, terwijl je met de andere hand de ontgrendelknop verschuift. 

Let op! Hiermee ontgrendel je in één keer alle delen van één zijde. Je mag nu niet meer op de ladder klimmen. Wil je de ladder weer gebruiken dan moet je deze eerst helemaal ingeschoven hebben en vervolgens weer op de gewenste lengte uitschuiven.

Schuif vervolgens met een lichte druk de ladderdelen naar beneden. Houd daarbij altijd de beide ladderbomen vast met je handen, zodat de delen goed horizontaal inzakken en je met je handen nergens tussen bekneld kan raken. 

Schuif als laatste de stabiliteitsbalk weer naar binnen tot je een "klik" hoort. Doe de transportband om de ingeschoven delen en je kan hem nemen naar de volgende klus.

Ontgrendelen telescopische ladder
Ontgrendelen telescopische ladder
Inschuiven telescopische ladder
Inschuiven telescopische ladder


3. Is een telescoopladder veilig te gebruiken?

Ja zeker, de X-Tenso telescoopladder is ook veilig te gebruiken voor professionele toepassingen. Ze zijn uitgebreid getest en voldoen aan de Europese norm NEN-EN 131-6. Deze norm is speciaal gericht op specifieke eisen die gelden voor telescoopladders. 

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de instructies uit de handleiding volgt. Met name de vergrendeling van de uitschuifdelen moet goed gebeuren. Daarnaast moet je de juiste opstelhoek tussen de 65-75 graden gebruiken. 

4. Kan deze ladder ook buiten gebruikt worden?

Een telescoopladder is zeker buiten te gebruiken, maar je moet wel opletten met regen. Het uitschuifmechanisme bestaat uit kleine onderdelen die gevoelig zijn voor fijn stof en vloeistoffen. Laat hem dan ook nooit buitenstaan als het regent. Berg hem overdekt op in een droge ruimte.

Let ook op de wind. Bij harde wind (>6Bft) is het niet meer veilig om op een ladder te werken. Wees daarbij ook altijd bedacht op windstoten. Die kunnen je makkelijk uit balans brengen. Bij onweer stop je direct met werken.   

5. Wat is de maximale belasting?

De X-Tenso ladders zijn getest op een maximale belasting van 150kg. Dit geldt voor de meeste ladders, maar het is wel belangrijk dat je dit controleert voordat je er een koop.

Let ook op het verschil tussen thuis gebruik en professioneel gebruik. De belastbaarheid is vaak wel hetzelfde, maar voor thuis gebruik zijn ze lichter uitgevoerd en zijn de gebruikte onderdelen minder duurzaam. Dat is prima voor incidenteel gebruik in en om het huis, maar voor regelmatig professioneel gebruik zijn deze uitvoeringen niet geschikt.

We helpen je graag verder

Heb je nog vragen over de aankoop van een telescoopladder? Neem dan tijdens kantooruren gerust contact op met één van onze specialisten (010 – 514 00 75) of stuur een  bericht, dan bellen wij jou zo snel mogelijk terug.