Dakladder(4)
Wil je een dakladder kopen voor dagelijks professioneel gebruik? Onze lichtgewicht ladder met nokhaak is speciaal gemaakt voor het werk op hellende daken aan bijvoorbeeld de zijkanten van een dakkapel en rookkanalen. De extra verhoogde sporten zorgen ervoor dat je de ladder altijd goed kan belopen en je een goede ondersteuning geven bij het uitvoeren van je werkzaamheden.
Hoog en Veilig: Alles wat je Moet Weten over een Dakladder
Ga je een dakladder kopen, laat je dan goed informeren over de juiste uitvoering. Niet iedere ladder is namelijk even geschikt om zo op een dak te leggen. Om aan de specifieke eisen voor het werken op hellende daken te voldoen, hebben wij samen met een grote groep gebruikers een speciale nokladder ontwikkeld. Deze bestaat uit meerdere delen en is eenvoudig aan te passen aan de situatie op het dak.
Ook voor andere werkzaamheden vind je bij ons een breed aanbod van gespecialiseerd ladders voor professioneel gebruik. Weet je nog niet welke uitvoering je het best kan kopen voor jouw situatie, dan helpen we je graag verder met een vrijblijvend advies voor de beste keus, zodat je altijd veilig en efficiënt kan werken.
Ladder met verhoogde sporten voor extra grip op hellend dak
De dakladder van Skyworks is speciaal ontworpen voor gebruik op een hellend dak, zoals bijvoorbeeld het schilderen van de zijkanten van een dakkapel of het vervangen van een rookkanaal. Daarvoor hebben we een gebruikerspaneel gevraagd naar hun wensen voor de meest ideale uitvoering. Hoewel vaak gebruik wordt gemaakt van een standaard enkele ladder met een losse nokhaak is deze veel minder geschikt voor gebruik op een hellend dak. Omdat hij direct op het dak ligt bieden de sporten weinig ondersteuning bij het klimmen en de lengte is niet aan te passen op de situatie.
Daarvoor hebben we een ladder ontwikkeld met een aantal specifieke eigenschappen die zorgen voor meer veiligheid en comfort bij het gebruik op een schuin dak. Eén van de belangrijkste aanpassingen zijn de verhoogde sporten. Deze zijn boven op het boomprofiel geplaatst, waardoor er meer afstand is tot het dak en je voeten veel beter worden ondersteund tijdens het klimmen.
De sporten zijn voorzien van een afronding met een anti-slip profiel specifiek op de plaatsen waar je je voet neerzet. Hierdoor heb je een veel betere grip dan bij een standaard sport op een enkele ladder.
Als extra is de onderzijde van de ladderdelen is voorzien van een rubber stootstrip. Deze verdeelt de druk over de pannen en beperkt de kans op schade tot een minimum.
In lengte aan te passen
De ladder is ook in lengte aan te passen op de dak situatie. Hij wordt standaard geleverd in 4 delen met een totale lengte van maximaal 6,7m. De losse delen hebben een lengte van ca. 1,7m en worden middels een koppelstuk met elkaar verbonden. De borgpennen die je daarbij gebruikt zitten met een stevige band vast gemaakt aan de ladder, waardoor je ze niet per ongeluk kan laten vallen of kwijtraken.
Voordeel aanschaf complete set
Je kan de ladderdelen en nokhaak ook los aanschaffen, maar heb je meer dan 2 ladderdelen nodig, dan is het al goedkoper om deze complete set te bestellen.
Nokhaak met wielen
De speciale nokhaak met geleide wielen monteer je de eerste keer voor gebruik eenmalig op het bovenste ladderdeel, waarna je hem voor de rest van de tijd kan laten zitten. De haak is ruim genoeg om goed over de nokvorst te vallen.
Om de ladder naar boven te kunnen brengen is de nokhaak aan de bovenzijde voorzien van 2 wielen. Hiermee rol je de ladder makkelijk het dak op. Bij de nokvorst draai je de ladder om en steunt de haak aan de andere zijde op de dakpannen. Om schade aan de pannen te voorkomen is de haak voorzien van een rubber rol die de druk over meerdere pannen verdeelt.
De nokhaak is geschikt voor daken tot een hellingshoek van 75 graden.
Ideaal voor onderhoud van dakkapellen
Werken op een schuin dak voor onderhoud aan een dakkapel of een rookkanaal is geen ideale situatie. Doordat je op een helling staat worden je benen en enkels extra belast en glij je altijd naar beneden als je valt. Deze gevaren kan je beperken door gebruik van de dakladder.
Door de hoog opstaande sporten heb je veel beter grip bij het klimmen. Je zet je voeten niet meer op de gladde pannen of de smalle panlatten, maar op een sport met anti-slip profiel. Omdat de sporten een stuk boven het dakvlak liggen, heb je een optimale ondersteuning. Daarnaast heb je ook voldoende ruimte om je voet in de lengte richting op de sport te zetten. Hierdoor heb je ook een maximale ondersteuning als je met je lichaam naar de zijkant van de dakkapel gedraaid bent.
Omdat je valgevaar hiermee toch niet helemaal kan uitsluiten blijft het noodzakelijk om (persoonlijke) valbeveiliging te gebruiken. Dit kan een verankerde steiger met voldoend brede vloer zijn of persoonlijke valbeveiliging met een harnasgordel en een vallijn die je van boven over de nok laat komen. Gebruik je een rolsteiger met uitwijkconsole dan heb je gelijk een vlakke werkvloer om de voorzijde van de dakkapel te doen. Zorg er wel voor dat de steiger voldoende ver voorbij de dakkapel steekt, zodat hij een eventuele val goed blokkeert.
Wat zijn de voordelen van een dakladder?
De dakladder heeft als groot voordeel dat deze je extra ondersteuning geeft bij het uitvoeren van kortdurende inspectie- en onderhoudswerkzaamheden op een hellend dak.
De voordelen op een rijtje:
- Maximale ondersteuning bij werk op schuine daken
- Snel en eenvoudig te monteren
- Lengte aan te passen
- Minimale kans op schade aan dakpannen
- Makkelijk te vervoeren
- Ideaal voor snelle inspectie- en onderhoudswerkzaamheden op wisselende locaties
Hoe gebruik je een dakladder?
De dakladder gebruik je om extra ondersteuning aan je voeten te geven bij het werk op een schuin dak.
De ladder zet je in delen in elkaar. Het bovenste deel is voorzien van een haak waarmee je de ladder aan de nok van het dak laat hangen. De maximale hellingshoek waarbij je de ladder kan gebruiken is 75 graden. De maximaal toegestane belasting is 150kg.
Voor de toegang tot het dak gebruik je bij voorkeur een (rol)steiger. Daarmee heb je een stabiele werkvloer om je ladder op te bouwen en het dak op te duwen.
Beklim de ladder nooit helemaal tot de bovenste sport. Zorg ervoor dat je met je schouders onder de daknok blijft, zodat je niet per ongeluk over de nok aan de andere kant van het dak naar beneden kan vallen.
Gebruik ook altijd valbeveiliging. Dit kan een verankerde steiger met voldoend brede vloer zijn of persoonlijke valbeveiliging waarbij je gebruik maakt van een harnasgordel en een valbeveiligingslijn met lijnklem die je van boven over de nok laat komen. De ladder(nokhaak) zelf is geen geschikt ankerpunt voor je persoonlijke valbeveiliging. Hiervoor heb je een apart ankerpunt nodig dat sterk genoeg is om minimaal 1.200kg aan valkracht op te kunnen nemen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld het SYAM mobiele ankerpunt gebruiken.
Let op! De dakladder is specifiek bedoeld voor gebruik op schuine daken en mag daarom niet als een enkele ladder tegen een gevel gebruikt worden.
Onderhoud en inspectie
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je ladder is het belangrijk dat je deze regelmatig inspecteert en nakijkt of hij nog helemaal in orde is. Let daarbij op deuken, scheurtjes en andere vervormingen. Is de ladder beschadigd, gebruik hem dan niet meer. Vraag een deskundige onderhoudsmonteur om te beoordelen of delen nog repareren zijn of dat hij definitief is afgekeurd.
Wij adviseren om je ladder minimaal 1x per jaar door een deskundig inspecteur te laten inspecteren. Deze kan eventueel ook versleten onderdelen vervangen, zodat je je ladder nog vele jaren veilig kan blijven gebruiken.
We helpen je graag verder
Heb je nog vragen over de aankoop van een dakladder of het werken op schuine daken? Neem dan tijdens kantooruren gerust contact op met één van onze specialisten (010 - 514 00 75) of stuur een bericht, dan bellen wij jou zo snel mogelijk terug.
FAQ
1. Hoe monteer je de dakladder?
De dakladder monteer je bij voorkeur van een (rol)steiger. Deze heeft een stabiele werkvloer waar je hem veilig kan opbouwen.
Stap 1. Je begint met het bovendeel waar de nokhaak op is gemonteerd. Deze plaats je met de wielen op het dak en vervolgens schuif je het 2e ladderdeel met de koppelstukken over de boomprofielen. Je borgt de delen aan beide bomen met een pen. Deze steek je in het gat en druk je aan de bovenzijde klemvast om het koppelstuk.
Stap 2. Dan duw je de ladder verder het dak op en monter je op dezelfde manier de andere delen.
Stap 3. Bij de daknok keer je de ladder om, zodat de haak aan de andere zijde achter de nok blijft hangen.
De ladder is nu klaar voor gebruik. Zorg voor de juiste valbeveiliging voordat je hem beklimt.