Je wilt een rolsteiger kopen, maar tijdens je speurtocht op internet zie je heel veel verschillende soorten en maten, waardoor je geen keus kan maken. Hieronder vind je een aantal tips waar je in ieder geval op moet letten, voordat je een rolsteiger gaat kopen.
1. Waarvoor wil je de rolsteiger gebruiken?
Deze vraag ligt voor de hand, maar bepaalt uiteindelijk wel de samenstelling van de rolsteiger waar je het meest plezier van hebt tijdens je werk. Als je veel binnen werkt heb je meestal niet veel aan een brede rolsteiger met een vloerhoogte van 8m. Dan wil je een compacte smalle rolsteiger waar je makkelijk mee in een kleine ruimte kan bewegen.
Werk je meestal aan de buitenzijde van een pand langs de gevel, dan is een brede rolsteiger met op iedere 2m een platform de meest ideale toepassing. Door de breedte staat de steiger extra stabiel en je hebt de mogelijkheid om nog een tweede platform te plaatsen. Hierdoor heb je meer ruimte om je spullen even neer te leggen. Wanneer je iedere 2m een platform hebt liggen kom je niet alleen overal veel makkelijker bij, maar bouw je de steiger ook nog eens veel makkelijker op.
2. Kijk naar de uitbreidingsmogelijkheden
Je hoeft niet in één keer een complete rolsteiger van 12m te kopen. Je kan je steiger ook in een aantal stappen uitbreiden. Een veel gebruikt samenstelling is een rolsteiger met een vloerhoogte van 6m. Dan heb je een werkhoogte van 8m, waar je heel goed mee uit de voeten kan bij de meeste eengezinswoningen. Je kan de rolsteiger later altijd nog een keer uitbreiden met een extra sectie van 2m en een extra set wielen, zodat je er eventueel ook 2 steigers van kan maken.
Voor situaties die maar heel weinig voorkomen kan je ook tijdelijk aanvullende materialen huren. Let dan wel goed op dat de onderdelen dezelfde maatvoering hebben en goed op elkaar passen.
3. Voldoet de rolsteiger aan de nieuwste regelgeving?
De laatste jaren is best wel het één en ander verandert in de regelgeving voor het gebruik van rolsteigers. Zo is het in Nederland al weer een tijdje verplicht om met een voorloopleuning te werken tijdens het opbouwen en eind 2021 is dit een regel die geldt voor heel Europa. Let er dus op dat je een rolsteiger koopt waarbij die voorloopleuning al aanwezig is.
4. Kijk naar de samenstelling
Vergelijk appels met appels als je een rolsteiger wilt kopen. Niet iedereen biedt dezelfde samenstelling van de rolsteiger aan. Eén platform meer of minder scheelt al gauw een paar honderd euro in de totaalprijs. Dit lijkt dan misschien aantrekkelijk, maar tijdens het opbouwen is het heel irritant als je een platform steeds moet verleggen. Dit geldt ook voor de stabilisatoren. Vaak worden er 2 standaard aangeboden, maar je hebt 4 stuks nodig. Dit maakt de steiger een stuk stabieler en is veel fijner om op te werken.
Let er ook op dat je de juiste hoogtes met elkaar vergelijkt. De termen die je het meest tegenkomt zijn platformhoogte en werkhoogte. De werkhoogte is waar je me je handen bij kan komen en de platformhoogte is de hoogte waarop je met je voeten staat. Hier zit 2m verschil tussen en dat kan dus een hele slag (2 frames, 1 platform en 2 leuningframes) minder zijn wat je wordt aangeboden.
5. Een rolsteiger kopen of huren?
Vergeet niet om ook bij deze vraag stil te staan. Het antwoord hierop is afhankelijk van verschillende zaken. Begin je net voor jezelf, dan is het goed om eerst een potje te maken waarvan je je eigen rolsteiger kan kopen. Een steiger huren kan je door deze eerste periode heen helpen.
Het voordeel van een eigen rolsteiger kopen is dat deze vele jaren meegaat. Zeker als je hem jaarlijks laat inspecteren en onderhouden. Natuurlijk heb je eerst wel een terugverdienperiode te overbruggen, maar daarna kan je direct geld verdienen met je eigen steiger. Houd er wel rekening mee dat je ruimte hebt om je rolsteiger op te slaan en dat je de steiger zelf kan vervoeren.
Wil je hier verder advies over?
Onze accountmanagers en verkoopadviseurs staan voor jou klaar om je te helpen bij de beste keuze. Interessant? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten door te bellen met 010 - 514 00 75 of stuur een bericht dan bellen wij je zo snel mogelijk terug voor een afspraak.
Gerelateerde artikelen
Wel of geen valbeveiliging in een hoogwerker?
Waarom is het noodzakelijk om aangelijnd te werken in een hoogwerker...
Primus rolsteigers nu ook met lichtgewicht platform
Het Primus rolsteiger assortiment is verder uitgebreid met een serie...
Vernieuwd : Premium dubbele trap
Vernieuwd model voor dagelijks gebruik met robuuste stijlen en treden...